Delo

(FOTO) Tko je misteriozna žena pronađena u ranokršćanskoj grobnici staroj 2000 godina?

Autor: ZG/Dnevno.hr

Kada je u kolovozu 2017. u Gosposvetskoj ulici u središtu Ljubljane pokrenut veliki građevinski projekt, slovenski arheolozi predvidjeli su da će pronaći neka zanimljiva otkrića. No zacijelo nisu očekivali da će naći neobičan pogled na ranu kršćansku zajednicu, a važna – i još nepoznata – žena koju su njezini članovi odlučili provesti poslije.

Ljubljana je osnovana kao rimsko naselje Emona prije otprilike 2000 godina i naseljeno tisućama kolonista iz sjeverne Italije, a pridružili su im se i veterani ratova koji su pomogli uspostaviti Carstvo. Arheolozi su znali da dio rimskog groblja vjerojatno leži ispod Gosposvetske ulice, te da će biti otkriveni stariji grobovi.

National Geographic

 

Arheologe posbeno zanima kako se tijekom vremena mijenjala grobnica misteriozne žene. Čini se da je unutar deset godina od njezina pokopa uništena njezina četvrtasta kapelica, a izgrađena je i veća građevina kako bi obuhvatila cijelu njezinu grobnicu. Oko tog novog zdanja i unutar nje, kršćanska zajednica Emone prakticirala je pogrebni običaj “ad sanctos”, pri čemu se pokojnici pokapaju u blizini grobova svetaca, a ostali se smatraju svetima.

No tko je žena koja je bila počašćena da bude pokopana u kapeli? Ako su arheolozi u pravu da je ona prva osoba pokopana na groblju u Gosposvetskoj ulici te da je njezin grob imao središnju ulogu u nekropoli, vjerojatno je bila vrlo ugledna osoba u rimskoj Emoni.

Njezin društveni status, vjerska pripadnost i mjesto rođenja još nisu poznati. Planirana analiza njezinih posmrtnih ostataka mogla bi dati odgovore na neka od tih pitanja u skorašnjoj budućnosti. U međuvremenu se većina vrijednih nalaza iz Gosposvetske ulice sada nalazi u riznici Gradskog muzeja u Ljubljani.




Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.