fbpx
Ilustracija: Pixabay

(FOTO) TAJANSTVENA LETJELICA U OBLIKU DIJAMANTA: Istraživači traže autora jedne od najpoznatijih fotografija NLO-a

Autor: Zlatko Govedić

Dana 4. kolovoza 1990. dva mlada kuhara šetala su nacionalnim parkom Cairngorms u blizini Pertha (Škotska, UK) kada su na nebu u blizini ugledala čudan objekt u obliku dijamanta.

Užasnuli su se i sakrili iza nekog grmlja kako bi promatrali tajanstvenu letjelicu.

Nedugo zatim začuli su zvuk RAF-ova mlažnjaka koji se približavao. Zrakoplov kao da je promijenio putanju te je kružio oko NLO-a neko vrijeme prije nego što se vratio na svoj prvobitni kurs.


Želeći fotografirati, jedan od muškaraca usmjerio je fotoaparat prema nebu i napravio nekoliko fotografija.

Nekoliko sekundi poslije, objekt je odletio u nebo i nestao.

Uvjereni da su vidjeli NLO, muškarci su svoju najbolju fotografiju proslijedili lokalnim novinama, no ona je odmah predana Ministarstvu obrane i nikad nije objavljena.

Fotogradija će zapravo ostati povjerljiva više od 30 godina dok se nije ispostavilo da je umirovljeni časnik britanskog zrakoplovstva (RAF) Craig Lindsay prekršio protokol tako što je kopiju fotografije sakrio u svoj stol.

I tako je fotografija lani konačno dospjela u novine.

Tim istraživača NLO-a, koje predvodi David Clarke sa Sveučilišta Sheffield Hallam (Engleska, UK) sada pokušava ući u trag osobi koja je napravila originalnu fotografiju.
“Na poleđini originalne fotografije koju smo nabavili lani nalazi se ime fotografa, ali tu informaciju nismo objavili u javnosti. Tijekom našeg istraživanja, međutim, potvrdili smo da je dotični čovjek živio u Pitlochryju od 1990. do 1991. dok je radio kao portir u kuhinji u hotelu. Također smo ušli u trag brojnim njegovim bivšim kolegama, od kojih jedan kaže da je dobro poznavao fotografa dok su bili zajedno”, kaže istraživač Matthew Illsley.

Još ćemo vidjeti hoće li se ta osoba uopće moći prisjetiti još nekih detalja.

MoD / The National Archives / Craig Lindsay
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.