fbpx
Foto: Wikimedia Commons

(FOTO) SASVIM SLUČAJNO OTKRIĆE: Biolog našao kukca iz eocena! Tek nakon deset godina shvatio je o čemu je riječ

Autor: Zlatko Govedić

Ne događa se svaki dan da se suočite s kukcem iz doba jure, ali upravo se to dogodilo kada je Michael Skvarla, ravnatelj Laboratorija za identifikaciju kukaca Sveučilišta Penn State (SAD), posjetio trgovinu Walmarta u gradu Fayettevilleu (Arkansas, SAD) prije deset godina.

“Ulazio sam u Walmart po mlijeko i vidio ogromnog kukca sa bočnoj strani zgrade. Mislio sam da izgleda zanimljivo, pa sam ga stavio u ruku i obavio ostatak kupovine s njim među prstima. Došao sam kući, montirao ga i odmah zaboravio na njega gotovo cijelo desetljeće”, kaže Skvarla.

Međutim, dok je 2020. predavao online tečaj o bioraznolikosti, Skvarla i njegovi studenti shvatili su da je kukac kojeg je pronašao zapravo rijetka vrsta iz doba eocena poznata kao golema čipkarica (Polystoechotes punctata).


Ti golemi kukci nekoć su bili česti u Sjevernoj Americi, ali do 1950-ih gotovo su potpuno nestali i sada se vrlo rijetko mogu vidjeti.

“Ovo otkriće sugerira da možda postoje reliktne populacije ovog velikog, karizmatičnog kukca koje tek treba otkriti. Moglo je proći sto godina otkako je uopće bio na ovom području, a prošle su godine otkako je uočen bilo gdje u njegovoj blizini. Sljedeće najbliže mjesto na kojem su pronađeni bilo je 1900 km daleko, tako da je malo vjerojatno da bi doputovao otamo”, zaključuje biolog.

Golema čipkarica (Polystoechotes punctata) ili “mrtvački cvrčak” ili “mrtvački svirač” vrsta je kukca koji spada u red Orthoptera, podred Ensifera, porodicu Tettigoniidae.

Može se pronaći u šumskim područjima u sjevernoj Americi, posebno u Kanadi i SAD-u.

Ta vrsta kukca ima tamnosmeđa ili crna ticala koja su duža od tijela i vrlo karakterističan zvuk koji proizvodi, sličan zvuku mjehura za disanje. Zbog tog zvuka i povezanosti s mrtvima, dobila je naziv “mrtvački svirač”.
Biljojed je. Hrani se lišćem drveća i grmlja. Smatra se da igra važnu ulogu u održavanju ravnoteže u ekosustavu.

Iako je Polystoechotes punctata poznata vrsta kukca koja postoji danas, ona zapravo nije postojala u doba jure, kao što mnogi mediji pišu. Naime, prvi poznati fosilni ostaci ove vrste datiraju iz eocena, što znači da su stari oko 34-56 milijuna godina.

Iako postoji mnogo vrsta kukaca koje su postojale u doba jure, Polystoechotes punctata nije jedna od njih. U to vrijeme, većina kukaca bila je u početnim fazama razvoja i nije sličila modernim vrstama.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.