Ilustracija/Pexels

(FOTO) ROBOT POČINJE RADITI U TRGOVINI: Pomagat će kupcima i detektirati one koji ne nose zaštitnu masku!

Autor: Zlatko Govedić

Trgovina nogometnog kluba u japanskome gradu Osaki među svoje zaposlene ubacila je i robota koji može detektirati nosi li kupac zaštitnu masku. To su mjere opreza dok se Japan priprema za mogući treći val epidemije koronavirusa.

Robot se koristi ugrađenom kamerom i snopom lasera za mjerenje socijalnog udaljavanja kupaca kojima je na usluzi. Robot se može kretati po trgovini i kupcima pružati usluge, kao što je pronalaženje traženog proizvoda, naveli su iz Međunarodnog instituta za napredna istraživanja telekomunikacija, koji je razvio robota.

Kada robot prodavac otkrije “neprikladno ponašanje”, kao što je nenošenje maske ili nedostatak socijalne distance, robot će prići kupcu i upozoriti ga.

Pronalazak robota prodavca važan je i zbog nedostatka radne snage uslijed niskog nataliteta i starosti japanskoga stanovništva.

Institut navodi da je riječ o najnaprednijem pokušaju tehnološkog dostignuća u svijetu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.