fbpx
Ilustracija: Wikimedia Commons

(FOTO) OVO JE LICE JACKA TRBOSJEKA!? ‘Pronalazak običnog štapa za hodanje golem je iskorak za povijest policijske struke’

Autor: Zlatko Govedić

Jedini poznati kompozit lica zloglasnog serijskog ubojice bio je ugraviran u dršku štapa za hodanje. To je jedna od najpoznatijih i najdugotrajnijih misterija ubojstava koje je svijet ikada upoznao. No ni nakon više od 120 godina od ubilačkog pohoda Jacka Trbosjeka ulicama Londona, nikada nismo dobili konačan odgovor tko je on zapravo bio.

Sada se, međutim, ponovno pojavio intrigantan trag u obliku složene slike lica krivca urezane u dršku štapa za hodanje u vlasništvu Fredericka Abberlinea, detektiva Scotland Yarda, koji mu je nekoliko godina pokušavao ući u trag.

Sam se štap godinama čuvao na policijskom koledžu u Hampshireu. Poslije se smatralo da je izgubljen, ali ga je u nedavnom neočekivanom obratu ponovno otkrilo osoblje koje je pretraživalo arhive u sjedištu Policijskog koledža u Rytonu.


“Pronalazak ovog štapa bio je uzbudljiv trenutak za nas. Jack Trbosjek jedan je od najvećih i najozloglašenijih slučajeva ubojstava u našoj povijesti, a njegovi su zločini bili značajni u otvaranju puta modernoj policiji i forenzici jer je natjerao policiju da počne eksperimentirati i razvijati nove tehnike dok su pokušavali riješiti ta ubojstva, kao što su očuvanje mjesta zločina, profiliranje i fotografiranje. Ovaj štap za hodanje doista je fascinantan artefakt koji predstavlja golem povijesni iskorak u povijesti policijske struke”, kaže kreator sadržaja za koledž Antony Cash.

Ipak, hoće li kompozit doista pomoći da se slučaj konačno riješi, još ćemo vidjeti.

College of Policing

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.