Ilustracija

(FOTO) OTKRIVENE BUDUĆE ZEMALJSKE KOLONIJE! Na ova 24 egzoplaneta moguć je život!?

Autor: Zlatko Govedić

U novoj studiji navodi se da u našem “susjedstvu” postoje čak 24 planeta koji mogu imati uvjete za život. Ti su planeti vjerojatno nešto stariji od Zemlje (imaju oko 4,5 milijarde godina), malo su veći, topliji i vlažniji. Znanstvenici smatraju da mogu kružiti oko zvijezda koje imaju duži životni vijek od našeg Sunca.

“S pomoću novih svemirskih teleskopa dobit ćemo više informacija pa je važno da znamo i neke buduće ciljeve. Moramo se usredotočiti na planete koji imaju najperspektivnije uvjete za složeni život”, rekao je Dirk Schulze-Makuch, jedan od istraživača sa Sveučilišta u Washingtonu.

Glavni kriteriji koje su istraživači uzimali u obzir kod potencijalno nastanjivih egzoplaneta jesu:

–  da se nalaze u naseljivoj zoni – definiranoj kao pojas oko zvijezde u kojemu bi planet mogao imati tekuću vodu,

– da su do samo 10 posto veći od Zemlje,

– te da mogu imati površinsku temperaturu do 5 Celzijevih stupnjeva veću od Zemlje.




Ta 24 novopronađena egzoplaneta udaljena su više od 100 svjetlosnih godina od Zemlje, a više detalja o njima dobit ćemo nakon uporabe novih svemirskih teleskopa.

Jedan od takvih, teleskop agencije NASA-e po imenu “James Web”, trebalo bi da bude lansiran 30. listopada 2021. godine.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.