Ilustracija: Pixabay

(FOTO) OTKRIVENA DVA IZVANZEMALJSKA MINERALA! ‘Pronašli smo ih unutar goleme stijene koja je preklani pala na Zemlju’

Autor: Zlatko Govedić

Možda je teško zamisliti da u svemiru postoje minerali koji se izvorno ne nalaze na Zemlji, ali ta je činjenica nedavno zainteresirala javnost kada su znanstvenici razrezali golemi meteorit i unutra pronašli dva minerala kojih nema na našem planetu.

Ogromna svemirska stijena, teška nevjerojatnih 17 tona, 2020. godine pala je na područje okruga El Ali u južnoj Somaliji.

Unutar komada mase 70 grama, odvojenog s glavnog meteorita, otkrivena su dva nova minerala.

Znanstvenici su ih nazvali elaliit, prema samom meteoritu, i elkinstantonit, prema Lindy Elkins-Tanton, direktorici Međuplanetarne inicijative Državnog sveučilišta u Arizoni (SAD).

Otkriće je značajno jer bi nam moglo pomoći da saznamo više o formiranju Sunčeva sustava.

“Kad god pronađete novi mineral, to znači da su stvarni geološki uvjeti, kemija stijene, bili drugačiji od onoga što je pronađeno prije. To je ono što ovo čini uzbudljivim: u ovom konkretnom meteoritu imate dva službeno opisana minerala koji su novi za znanost”, kaže Chris Herd sa Sveučilišta Alberta.

Rad na proučavanju novih minerala i dalje je u tijeku.




komad meteorita

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.