fbpx
Ilustracija: Pixabay

(FOTO) ‘OTKRILI SMO PRAVO ČUDOVIŠTE’ Alkion je najveća poznata galaktika u vidljivom svemiru

Autor: Zlatko Govedić

Astronomi su objavili da su otkrili ogromnu galaktiku, pravo “svemirsko čudovište”.

Njezina je službena oznaka SDSS J081421.68+522410.0, no astronomi su je prozvali “Alcyoneus”, što je engleska inačica imena “Alkion” (grč. Ἀλκυονεύς) koji je u grčkoj mitologiji bio div koji se borio s junakom i polubogom Heraklom.

Nalazi se u zviježđu Risu, a od nas je udaljena tri milijarde svjetlosnih godina.


Alkion je ogromna radiogalaktika čiji je promjer pet megaparseka, tj. 16,3 milijuna svjetlosnih godina, što ju čini najvećom poznatom strukturom galaktičkog podrijetla u vidljivom svemiru.

Samo za usporedbu, naša galaktika Mliječna staza ima promjer sto tisuća svjetlosnih godina.

Ovo otkriće naglašava naše nedovoljno razumijevanje tih giganata i uzroka njihovog nevjerojatnog rasta.

Divovske radiogalaktike još su jedan misterij u svemiru punom misterija. Sastoje se od galaktike domaćina (skupine zvijezda koje kruže oko galaktičke jezgre u kojoj se nalazi supermasivna crna rupa) te od kolosalnih mlaznica i režnjeva koji izbijaju iz galaktičkog središta.

Ti mlazovi i režnjevi, u interakciji s međugalaktičkim medijem, djeluju kao sinkrotron za ubrzavanje elektrona koji proizvode radioemisiju.

Prilično smo sigurni da znamo što proizvodi mlazove – aktivna supermasivna crna rupa u galaktičkom središtu. Crnu rupu nazivamo “aktivnom” kada guta (ili “nagomilava”) tvar s golemog diska tvari oko sebe.
No sav materijal u akrecijskom disku koji se vrtloži u aktivnu crnu rupu ne završava neizbježno iza događajnog obzora. Mali dio toga nekako se usmjerava iz unutarnjeg područja akrecijskog diska do polova, gdje se izbacuje u svemir u obliku mlazova ionizirane plazme, brzinama koje su značajan postotak brzine svjetlosti. Ti mlazovi mogu prijeći goleme udaljenosti prije nego što se rašire u goleme režnjeve koji emitiraju.

Taj je proces prilično normalan. Čak i Mliječna staza ima radioemisiju. Ono što zapravo ne znamo jest – zašto neke galaktike rastu do apsolutno golemih veličina, na ljestvicama od nekoliko megaparseka. Nazivaju “divovskim radiogalaktikama” (eng. “giant radio galaxies”), a najekstremniji primjeri mogli bi biti ključni za razumijevanje onoga što pokreće njihov rast.

Alkion će još rasti?

Pošto su izmjerili režnjeve, istraživači su upotrijebili sustav teleskopa Sloan Digital Sky Survey u Novom Meksiku (SAD) kako bi pokušali razumjeti galaktiku domaćina.
Otkrili su da je to prilično normalna eliptična galakstika, ugrađena u nit kozmičke mreže, čija je masa oko 240 milijardi puta veća od Sunčeve, sa supermasivnom crnom rupom u središtu koja je oko 400 milijuna puta veća od Sunčeve mase.

Oba ta parametra zapravo su na donjoj granici za divovske radiogalaktike, što bi moglo pružiti neke naznake o tome što pokreće rast radijskih režnjeva.

“Izvan proporcija, Alkion i njegov domaćin sumnjivo su obični: ukupna gustoća niskofrekventnog sjaja, zvjezdana masa i masa supermasivne crne rupe niži su, iako slični, onima srednjih divovskih radiogalatika. Dakle, vrlo masivne galaktike ili središnje crne rupe nisu potrebne za rast velikih divova, a, ako je promatrano stanje reprezentativno za izvor tijekom njegovog životnog vijeka, nije potrebna ni velika radiosnaga”, piše u studiji.

Moguće je da se Alkion nalazi u području svemira s nižom gustoćom od prosječne, što bi moglo omogućiti njegovo širenje ili da interakcija s kozmičkom mrežom igra ulogu u rastu objekta.

Međutim, što god da stoji iza toga, znanstvenici pretpostavljaju da će Alkion i dalje rasti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.