fbpx
Ilustracija: Pixabay

(FOTO) OLUPINA NA DNU MORA: Pronađen brod koji je pokušao upozoriti Titanic na katastrofu! Na koncu je bio torpediran

Autor: Zlatko Govedić

I dan-danas, nakon više od sto godina, na vidjelo izlaze novi detalji o jednoj od najgorih komercijalnih pomorskih katastrofa u novijoj povijesti. RMS Titanic bio je britanski prekooceanski brod koji je potonuo u sjevernom Atlantskom oceanu u ranim jutarnjim satima 15. travnja 1912. godine, nakon sudara s ledenjakom, za vrijeme svog prvog putovanja iz Southamptona (UK) u New York (SAD). Procjenjuje se da je u to vrijeme na brodu bilo 2224 putnika i članova posade, od kojih je poginulo više od 1500.

U utorak je objavljeno da je na dnu Irskog mora pronađena olupina broda koji je pokušao upozoriti Titanic na santu leda koja ga je potopila.

Britanski trgovački parobrod SS Mesaba poslao je Titanicu radioporuku, no ona nije stigla do glavnog kontrolnog središta broda.


Mesaba je nastavila ploviti kao trgovački brod sve dok ga 1918. nije torpedirala njemačka podmornica. Poginulo je dvadeset ljudi, uključujući i kapetana broda.

Njegova točna lokacija bila je nepoznata više od sto godina, no stručnjaci su sada pronašli njenu olupinu koristeći se sonarom.

Alat za istraživanje na moru koristi se zvučnim valovima kako bi omogućio mapiranje morskog dna do toliko detalja da je otkriće sonara, osiguralo istraživačima sa Sveučilišta Bangor (Wales, UK) i Sveučilišta Bournemouth (Engleska, UK) da sa sigurnošću identificiraju olupinu broda u Irskom moru.

“Znali smo da je bilo mnogo brodoloma u Irskom moru. Ostaci plovila mogli bi pružiti koristan uvid u to što se događa kod potapanja broda. Prije smo mogli roniti na nekoliko lokacija godišnje da bismo vizualno identificirali olupine. Jedinstvene sonarne sposobnosti Princa Madoga (namjenskog istraživačkog broda) omogućile su nam da razvijemo relativno jeftino sredstvo za ispitivanje olupina”, zaključuje pomorski geolog Michael Roberts.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.