Screenshot/Youtube

(FOTO) OBAMA PRIJETI EUROPI! Ako poremeti lanac prehrane, doći će do opće panike

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Sedam centimetara dugačak crv sa stotinu očiju slučajno je uvezen iz Južne Amerike i sada ugrožava kvalitetu zemljišta i lokalnu divljač u Španjolskoj, uz moguće drastičnije posljedice.

Crv “obama” uočen je na rižinim poljima Nacionalnog parka Albufera u Valenciji. Ta predatorska vrsta hrani se glistama i kopnenim puževima. Nema prirodnih predatora jer ima tako gadan ukus da ga ptice ne žele pojesti.

Parazit prijeti uništiti populaciju autohtonih kišnih glista i tako poremetiti plodnost lokalnog tla, što će izazvati domino efekt za čitav lanac prehrane.

Osim toga, smanjena stabilnost tla povećala bi rizik od poplava i klizišta te dovela do smanjene proizvodnje usjeva. Obama je jedna od najmanje šest invazivnih vrsta crva južnoameričkog podrijetla koje su otkrivene u Španjolskoj.

Nevjerojatna je slučajnost da ovaj opasni parazit ima ime identično prezimenu bivšega američkog predsjednika Baracka Obame, što je već postalo i predmet šale.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.