fbpx
pronađena lubanja / Foto: Pascal Goetgheluck/SPL

(FOTO) NEVJEROJATNO OTKRIĆE: Savršeno očuvana lubanja stara je milijun godina i pripadala je našem pretku!

Autor: Zlatko Govedić

Neoštećenu lubanju staru više od milijun godina paleoantropolozi proglasili su velikim otkrićem. Naime, nama je danas teško zamisliti druge vrste hominida kako lutaju uokolo, ali u dalekoj, pa čak i relativno nedavnoj, prošlosti Homo sapiens nije bila jedina takva vrsta koja je nastanjivala Zemlju.

Jedna od tih arhaičnih ljudskih vrsta bio je Homo erectus (što znači “uspravan čovjek”), relativno primitivni hominid koji se prvi put pojavio prije oko dva milijuna godina.

Nevjerojatno, unatoč tome što je bio izravni predak nekoliko drugih ljudskih vrsta (uključujući moderne ljude, neandertalce i denisovce), Homo erectus nije izumro sve do relativno nedavno, tek prije oko 110.000 godina, što znači da je neko vrijeme živio uz našu vrstu.


Danas, međutim, ono što znamo o njima ograničeno je na ono što se može prikupiti iz ostataka kostura iskopanih na mjestima diljem svijeta.

Znanstvenici vjeruju da je nevjerojatno netaknuta lubanja nedavno iskopana na lokaciji u središnjoj kineskoj provinciji Hubei vjerojatno pripadala Homo erectusu koji je živio prije otprilike milijun godina.

Pronađena je u blizini mjesta na kojem su se otkopavala druga dva slična nalazišta 1989. i 1990. godine.

Budući da je ta vrsta živjela toliko dugo i stigla do toliko različitih dijelova svijeta, bilo je teško odrediti kada su prvi put stigle u određene regije.

Oni pronađeni u Kini, takozvani “Yunxian” primjerci, najvjerojatnije su živjeli prije otprilike 1,1 milijuna do prije oko 800.000 godina.

Na ilustraciji vidimo rekonstrukciju lubanje koju je napravio Cicero Moraes (CC BY-SA 4.0).
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.