fbpx
Ilustracija

(FOTO) Nevjerojatno otkriće: Je li ovu poruku u boci napisala putnica Titanica, dva dana prije katastrofe?

Autor: Zlatko Govedić

Jedna kanadska obitelj na plaži Hopewell Rocks u zaljevu Fundy (New Brunswick, Kanada) još 2017. pronašla je poruku u boci.

Stručnjaci sada smatraju da je bilješku napisala mlada djevojka Mathilde Lefebvre koja je putovala brodom Titanicom.

Podsjetimo, RMS Titanic bio je britanski prekooceanski brod koji je potonuo u sjevernom Atlantskom oceanu u ranim jutarnjim satima 15. travnja 1912., nakon sudara s ledenjakom, za vrijeme svog prvog putovanja iz Southamptona (UK) u New York (SAD). Procjenjuje se da je u to vrijeme na brodu bilo 2.224 putnika i članova posade, od kojih je više od 1.500 poginulo, što čini jednu od najgorih komercijalnih pomorskih katastrofa u novijoj povijesti.

Na poruci u boci napisan je datum – 13. travnja 1912. Poruka glasi:

“Bacam ovu bocu u more usred Atlantika. U New York bismo trebali stići za nekoliko dana. Ako je netko pronađe, recite obitelji Lefebvre iz Lievina.”

Mathilde Lefebvre bila je putnica trećeg razreda koja je sa svojom majkom putovala u New York kako bi se pridružila ocu koji je prethodno otputovao u Sjedinjene Države s četvero svoje braće i sestara.

Istraživači sa Sveučilišta Quebec u Rimouskiju (UQAR) sada pokušavaju utvrditi je li bilješka izvorna te je li doista došla od putnice koja se nalazila na Titanicu.




“Boca bi mogla biti prvi artefakt Titanica pronađen na američkoj obali. Ali priča o njegovu otkriću i entuzijazam koji izaziva također je zanimljiv predmet proučavanja”, kaže profesor Maxime Gohier.

Otkrivače su dočekali članovi tima kako bi dokumentirali mjesto i okolnosti pronalaska, kao i članovi obitelji Lefebvre s prebivalištem u francuskome gradu Aix-en-Provenceu.

Istraživači zasad nisu uspjeli potvrditi autentičnost bilješke, međutim nisu pronašli ništa što bi je moglo izložiti kao lažnu.

“Već sada možemo potvrditi da boca i njezin sadržaj nisu nekompatibilni s datumom napisanim u pismu”, kaže profesorica Manon Savard.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.