fbpx
ilustracija Wignerova kristala

(FOTO) Nakon osam desetljeća teorija, prvi put snimljena bizarna pojava poznata kao ‘elektronski led’

Autor: Zlatko Govedić

Fizičari su prvi put snimili Wignerov kristal, neobičan materijal u obliku saće, u potpunosti napravljen od elektrona.

Mađarski fizičar Eugene Wigner (1902.-1995.) prvi je put teorijski opisao taj kristal još 1934. godine, no trebalo je više od osam desetljeća da znanstvenici napokon izravno pogledaju “elektronski led”.

Fascinantna slika prikazuje elektrone zgnječene u čvrst, ponavljajući uzorak poput sitnih plavih leptirovih krila.

Istraživači kažu da, iako ovo nije prvi put da je Wignerov kristal stvoren, vizualni dokazi koje su prikupili jesu očiti dokaz za postojanje te vrste materijala.

Unutar običnih vodiča poput srebra ili bakra, ili poluvodiča poput silicija, elektroni se kreću toliko brzo da jedva mogu međusobno komunicirati. No na vrlo niskim temperaturama oni se usporavaju pa između negativno nabijenih elektrona počinje dominirati odbojnost.

Inače vrlo pokretne čestice zaustavljaju se i raspoređuju u ponavljajući uzorak nalik na saće kako bi se smanjila njihova ukupna potrošnja energije.

Kako bi to vidjeli na djelu, istraživači su zarobili elektrone između sloja volfram-disulfida i volfram-diselenida i ohladili ih na svega 5 stupnjeva Kelvina. Ono što su ugledali bila je struktura Wignerova kristala.

Sada kada imaju konačan dokaz da Wignerovi kristali postoje, znanstvenici mogu iskoristiti tu spoznaju za odgovore na dublja pitanja o tome kako više elektrona međusobno djeluju, primjerice zašto se kristali raspoređuju po redoslijedu saća i kako se “tope”. Odgovori će ponuditi rijedak uvid u neka od najneuhvatljivijih svojstava subatomskih čestica.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.