fbpx
Ilustracija

(FOTO) Nakon godina istraživanja, arheolog oduševljeno ustvrdio: ‘Ovo je dom u kojem je Isus proveo djetinjstvo!’

Autor: Zlatko Govedić

Nakon četrnaest godina istraživanja, Profesor Ken Dark, britanski arheolog sa Sveučilišta u Readingu, vjeruje da je ispod samostana u Nazaretu pronašao dom u kojem je nekoć stanovao Isus.

Dark vjeruje da je to doista prebivalište Marije i Josipa, gdje je mladi Isus proveo svoje rane godine.

Sam dom, koji je prvi put otkriven 1880-ih, zasigurno nije ništa izvanredno i mogao bi biti dom tipične galilejske obitelji prije dvije tisuće godina.

“U tome nije bilo ništa neobično”, rekao je Dark za CBS News. “Nije pretjerano siromašno, ali nema ni naznaka velikog bogatstva. Sasvim je obično. Ako je to Isusovo okruženje iz djetinjstva, nema razloga vjerovati da je odrastao u bilo čemu osim u tipičnom galilejskom ruralnom domu svoga doba”.

Jedan od tragova povezanosti tog doma s Isusom, a napose s Josipom, bila je njegova konstrukcija. Iako se Josipa obično opisuje kao stolara, Biblija ukazuje da je bio vješt u nizu obrtničkih vještina.
“Tko god da je sagradio kuću, dobro se razumio u obradu kamena”, rekao je Dark. “To bi bilo u skladu s vrstom znanja koje bismo očekivali od nekoga koga bismo mogli nazvati obrtnikom”. U Bibliji se rabi grčka riječ “téktōn” (τέκτων) koja se obično prevodi kao “stolar”, ali zapravo znači “obrtnik” koji je vičan raznim znanjima (stolar, tesar, klesar, graditelj).

Dark kaže da nema natpisa s bljeskalicama: “Isus je ovdje živio”, no smatra da je značajno to što se lokacija nalazi ispod bizantske crkve koja je postojala od 5. do 7. stoljeća.

Mjesto se također nalazi nedaleko od crkve Navještenja, mjesta na kojem se vjeruje da je anđeo Mariji rekao da će postati Isusova majka.
Darkovo otkriće ostaje otvoreno za raspravu. Teško je da će se ikada moći dokazati da je navedena lokacija doista nekoć bila Isusov dom.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.