Denisovci na Tibetskoj visoravni utiskuju prste / Gabriel Ugeto

(FOTO) Na Tibetu otkriveni tragovi stari 200.000 godina! Jesu li oni najstarije umjetničko djelo na svijetu?

Autor: Zlatko Govedić

Prije oko 200.000 godina, djeca iz ledenog doba tiskala su ruke i noge u ljepljivo blato na Tibetskoj visoravni. Ti tragovi, sačuvani u vapnencu, pružaju neke od najranijih dokaza o ljudskim precima koji su nastanjivali to područje, no što je još zanimljivije, mogu predstavljati najstariji primjerak umjetnosti te vrste.

U novoj studiji stručnjaci tvrde da se otisci ruku i stopala trebaju smatrati parijetalnom umjetnošću, što se odnosi na prapovijesnu umjetnost koja se ne može premještati s mjesta na mjesto. To se obično odnosi na petroglife i špiljske slike. Međutim, ne slažu se svi arheolozi da novootkriveni otisci odgovaraju definiciji umjetnosti.

Autor studije David Zhang, geograf sa Sveučilišta Guangzhou (Kina), prvi je put uočio pet otisaka ruku i pet tragova na ekspediciji u Quesangu koji se nalazi na više od 4000 m nadmorske visine, na Tibetskoj visoravni. Na temelju brzine raspadanja uranija, stručnjaci su procijenili da su tragovi ostavljeni prije otprilike 169.000 do 226.000 godina. Sudeći prema veličini otisaka, tim je utvrdio da ih je ostavilo dvoje djece, jedno otprilike veličine modernog 7-godišnjaka, a drugo veličine 12-godišnjaka.

Vjerojatno je riječ o denisovcima, no poznato je da je i Homo erectus nastanjivao to područje”, napominje suautor studije Matthew Bennett, ekolog i geograf sa Sveučilišta Bournemouth (Poole, Engleska, UK).

Neki stručnjaci smatraju da parijetalna umjetnost uključuje slike i gravure napravljene na stijeni, ali ne i utiskivanje prstiju, poput tragova pronađenih u Quesangu.

“Što se tiče utiskivanja prstiju, neki autori to već smatraju umjetnošću, drugi pretečama umjetnosti, a treći više eksperimentom ili igrom, a ne umjetnošću. Osobno sam u posljednjoj navedenoj kategoriji istraživača”, zaključuje Emmanuelle Honoré, arheologinja sa Slobodnog briselskog sveučilišta (Université Libre de Bruxelles) (Belgija).




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.