Ilustracija: Pixabay

(FOTO) METEORIT KOJI JE PAO NA ZEMLJU ‘OTKINUT’ OD MARSA: ‘U njemu smo pronašli ogromnu raznolikost organskih spojeva’

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija otkrila je prisutnost bogatstva organskih spojeva u stijeni za koju se vjeruje da dolazi s Marsa. Meteorit nazvan Tissint intrigantan je svemirski kamen koji je pao na teritorij Maroka još u srpnju 2011. godine. Tom je događaju svjedočilo nekoliko ljudi u području doline Oued Draa.

Znanstvenici sada vjeruju da je stijena izbačena s površine Marsa nasilnim udarom koji se dogodio prije između 700.000 i 1,1 milijun godina.


Dok su fragmenti meteorita proučavani mnogo puta tijekom godina, najnoviji pokušaj otkrio je prisutnost najmanje pet različitih tipova organskih spojeva – molekula kojih ima u izobilju u životu na Zemlji i koje bi mogle sugerirati mogućnost života na Marsu.

“Mars i Zemlja dijele mnoge aspekte svoje evolucije”, kaže biogeokemičar i autor studije Philippe Schmitt-Kopplin s Tehničkog sveučilišta u Münchenu.

“I dok se život pojavio i napredovao na našem planetu, pitanje je li ikada postojao na Marsu vrlo je vruća tema istraživanja koja zahtijeva dublje poznavanje vode, organskih molekula i reaktivnih površina našeg susjednog planeta.”

Nadamo se da će otkrića, zajedno s daljnjim istraživanjem ovog i drugih uzoraka s Marsa, na kraju omogućiti znanstvenicima da saznaju je li doista bilo života na Crvenom planetu u njegovoj dalekoj prošlosti.

“Razumijevanje procesa i slijeda događaja koji su oblikovali ovu bogatu organsku izobilju otkrit će nove detalje o nastanjivosti Marsa i potencijalno o reakcijama koje bi mogle dovesti do stvaranja života”, zaključuje suautor studije Andrew Steele.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.