Foto: Unsplash

(FOTO) ‘METEOR MI JE UPRAVO PROBIO KROV KUĆE’ Kolika je uopće vjerojatnost da vam se dogodi ovaj svemirski fenomen?

Autor: Zlatko Govedić

Vjerojatnost da meteorit pogodi vašu kuću može se činiti astronomski malom. No i tako  mala vjerojatnost znači da će se to dogoditi nekome, negdje, prije ili poslije.

Upravo je to scenarij koji se odigrao u Hopewell Townshipu (New Jersey, SAD) oko 20 km sjeverno od Trentona u ponedjeljak poslijepodne, kada je lokalna policija pozvana da dođe na mjesto udara meteora koji je probio rupu na krovu stambene kuće.

Prema policijskim odjelima općine Hopewell, netko je u to vrijeme bio kod kuće, ali meteorit je srećom promašio onoga tko je bio unutra i nije izazvao nikakve ozljede.


“Probio je krov, strop i zatim udario u drveni pod prije nego što se zaustavio. To bi moglo biti povezano s trenutnom kišom meteora zvanom Eta Aquariids”, objavila je policija.

Eta Akvaridi jesu meteorski roj koji se pojavljuje svake godine u svibnju. Ovaj meteorski roj je povezan s kometom Halley (poznatom kao Halleyeva kometa) koja prolazi kroz unutarnji Sunčev sustav otprilike svakih 76 godina.

Ime su po točki radijanta, tj. točki na nebu s koje se meteori čini da dolaze. Radijant se podudara s položajem zvijezde Eta Akvarida koja se nalazi u zviježđu Vodenjaku (Aquarius). Po toj su zvijezdi meteori dobili ime.

Inače, taj meteorski roj dostiže svoj vrhunac aktivnosti oko 5. i 6. svibnja svake godine, iako meteori mogu biti vidljivi tijekom cijelog razdoblja od 19. travnja do 28. svibnja. Eta Auaridi su poznati po brzim meteorskim trakovima i obično proizvode oko 10 do 30 meteora na sat tijekom svog maksimuma.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.