The Huntington Library

(FOTO) KARTA PAKLA IZ 15. STOLJEĆA: ‘Mač islama prvo će pokoriti Europu, a zatim i svijet!’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

U 15. su stoljeću ljudi ozbiljno strahovali od “Sudnjeg dana”, o čemu svjedoče brojni rukopisi iz tog perioda koji opisuju razne apokaliptične scenarije. Jedan je od njih napravljen u njemačkom gradu Lübecku između 1486. i 1488. godine.

U njemu postoji nekoliko karata, koje govore o usponu islama, Antikristu i Sudnjem danu. Taj vrijedni rukopis nalazi se u knjižnici “Hantington” u kalifornijskome mjestu San Marinu.

Autor knjige u kojoj se detaljno opisuje apokalipsa službeno je nepoznat, premda postoje brojne glasine koje ukazuju da je riječ o liječniku poznatom pod imenom Baptista. Jedan dio knjige (karte), govori o usponu Antikrista u periodu između 1570. i 1600. godine, kao i o “paklu iz kojega se on podigao”.

Veliki krugovi na karti simboliziraju vodu i tri kontinenta: Aziju, Europu i Afriku. Proročanstvo počinje s kartom koja opisuje stanje u kom se svijet nalazio između 639. i 1514. godine. Autor u tekstu upozorava na uspon islama, koji je nazvao prijetnjom za opstanak kršćanskoga svijeta.

“Ne može se pobjeći od činjenice da je ovo djelo između ostalog i antiislamsko”, izjavio je Van Duzer, autor Apokaliptične kartografije.




Autor nastavlja da predviđa da će “Mač islama” prvo pokositi Europu, a zatim i cijeli svijet, a da će najveće uporište imati u Aziji.

Na slikama se vide četiri masivna roga, svaki na pojedinoj strani svijeta, koji pokazuju različite načine na koje će Antikrist pokušati uvjeriti ljude da ga prate: prijevara, lukavstvo, okrutnost i pretvaranje da je Bog.




Prema predviđanju autora knjige, Sudnji dan je trebalo da se dogodi 1651. godine. On je predviđao da će se, usprkos prijetnjama, i u postapokaliptičnom svijetu vijoriti “Kristova zastava”.

Knjiga je napisana na latinskom, a na jednoj od karta piše da je “jedini način da se pobijedi nečastivi taj da Krist ponovno dođe i ujedini narode širom svijeta”.

Na koncu, autor je izračunao i udaljenost između raja i pakla, koja po njegovom mišljenju iznosi 8.000 njemačkih milja. Rukopis je imao i dio koji se odnosio i na astrologiju i medicinu, a za koji su stručnjaci istaknuli da je bio “daleko ispred svog vremena”.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.