fbpx
Foto: Unsplash

(FOTO) KAKO SU PIRAMIDE IZGLEDALE KADA SU BILE SAGRAĐENE? Digitalna rekonstrukcija daje nam zadivljujuć uvid

Autor: Zlatko Govedić

Egipatske piramide u Gizi svjedočanstvo su ljudske domišljatosti i inženjerstva. Podignuta kako bi označila grobnice drevnih faraona, te velike građevine stoje već tisućama godina.

No tijekom tisućljeća, piramide su se mijenjale, uglavnom zbog pljački traženih materijala. Prema tome, kako su izgledale piramide kada su bile izgrađene?

Kada su drevne egipatske piramide izvorno podignute, kako u Gizi tako i drugdje, nisu imale pješčanu smeđu boju kao danas, nego su bile prekrivene slojem sjajne sedimentne stijene.


“Sve su piramide obložene finim bijelim vapnencem”, kaže egiptolog Mohamed Megahed s Karlova sveučilišta (Prag, Češka). Vapnenačko kućište dalo bi piramidama gladak i uglačan blistavo bijeli sloj.

Graditelji su upotrijebili oko 5,5 milijuna tona vapnenca samo tijekom izgradnje Velike piramide u Gizi. Velika (Kufuova ili Keopsova) piramida, nazvana po faraonu Khufuu, koji ju je dao izgraditi tijekom svoje vladavine (oko 2551. do 2528. pr. Kr.), najveća je i najstarija od svih postojećih piramida u Gizi. Međutim, njezino je kamenje za kućište kasnije prenamijenjeno za druge građevinske radove pod egipatskim vladarima, kao što je bio slučaj s većinom školjki piramida.

“Postoje dokazi da se kamenje za kućište počelo vaditi za vrijeme Tutankamonove vladavine (oko 1336. do 1327. pr. Kr.), i to se nastavilo sve do 12. st. nove ere”, tvrdi egiptolog Mark Lehner.

Usto, potres 1303. godine također je olabavio dio kamenja.

Danas su piramide u Gizi još zadržale nešto od svog izvornog vapnenačkog kućišta, iako izgleda istrošenije nego u davna vremena. “Možete ga vidjeti na vrhu Kefrenove piramide u Gizi”, kaže Megahed.

Ta piramida, nazvana po faraonu Khafri ili Kefrenu koji je vladao oko 2520. do 2494. pr. Kr., ima ostatke kamenja oko vrha koji ostavljaju dojam da je drugi vrh zaglavljen na vrhu prvog. “U drevnom je Egiptu ta piramida također imala kućište od crvenog granita oko nižih razina”, tvrdi egiptolog Miroslav Verner u svojoj knjizi “Piramide: Arheologija i povijest egipatskih kultnih spomenika (2021).
Mikerinova piramida treća je i najmanja od tri glavne piramide u Gizi, a nazvana je po faraonu Menkauri ili Mikerinu koji je vladao oko 2490. do 2472. pr. Kr. I ona je imala kućište od crvenog granita oko svojih nižih slojeva.

“Danas nema ničega na vrhu piramida u Gizi, ali izvorno su u njima bili postavljeni vrhovi, koji se nazivaju piramidioni, prekriveni elektrumom, tj. mješavinom zlata i srebra”, zaključuje Megahed. Piramidioni su izgledali poput šiljastih dragulja na vrhovima piramida.

Većina piramida izgubljena je tijekom vremena, ali australsko osiguravajuće društvo Budget Direct napravilo je digitalnu rekonstrukciju mogućeg izvornog izgleda Keopsove piramide.
Digitalna rekonstrukcija piramide u Gizi / Ilustracija: Budget Direct

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.