fbpx
Screenshot/Sketchfab

(FOTO) JEZIVE POSLJEDICE SIFILISA: Stručnjaci rekonstruirali lice žene kojoj je lice bilo deformirano prije petsto godina

Autor: Zlatko Govedić

Tijekom 16. stoljeća mlada je žena živjela s licem prekrivenim ranama koje su upućivale na to da vjerojatno ima tercijarni sifilis, infekciju u kasnom stadiju koja često može dovesti do smrti. Njezin slučaj spolno prenosive infekcije bio je toliko težak da je stoljećima kasnije njezina lubanja ostala prošarana lezijama kostiju. Sada su istraživači stvorili aproksimaciju lica žene, kao dio nove studije.

Iako se ne zna mnogo o identitetu žene, živjela je između 25 i 30 godina, a njezino je tijelo iskopano na groblju u samostanu Skriðuklaustur na Islandu prije desetak godina. Osim sifilisa, njezin je kostur otkrio da je imala osteoartritis i hipoplaziju zubne cakline, defekt zuba uzrokovan pothranjenošću u djetinjstvu, prema analizi 3D modela lubanje koju je dala Northern Heritage Network , internetska arhiva povijesnih kostura.

Cícero Moraes, brazilski stručnjak za grafiku i jedan od autora studije, bio je zapanjen lezijama na njezinoj lubanji i shvatio je da gleda u svoj sljedeći predmet proučavanja.


“Tercijarni sifilis preveden je u aproksimaciju na vrlo uvjerljiv način. Zabrinjavajuće je vidjeti lice koje tako izgleda, gubi dio svoje strukture, a toliko je ozbiljno da ozljeda doseže do kostiju”, kaže Moraes.

Iako je nedostajala donja čeljust lubanje, on je uspio iskoristiti 3D model kao vodič, primjenjujući virtualne markere lubanje i tkiva kako bi se stvorila zakrivljenost lica preminule žene. Također je pregledao druge lubanje žena europskog podrijetla koje su umrle otprilike u istoj dobi kao žena u bazi podataka, kao i konture virtualnog donora, kako bi stvorio konačnu aproksimaciju lica.

“Uzrok smrti – uzimajući samo lubanju kao referencu – vrlo je teško odrediti, ali sifilis je očito donio mnoge probleme toj osobi”, dodaje grafičar.

Danas antibiotici poput penicilina mogu brzo eliminirati bolest, no tijekom 16. stoljeća ljudi su se oslanjali na biljne lijekove dobivene od biljke holivuda (Guaiacum sanctum) i masti za kožu koje sadrže živu za ublažavanje simptoma. Kupke od znojenja također su bile popularne i pogrešno se smatralo da pomažu eliminirati “sifilične otrove”.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.