fbpx
Ilustracija: Pixabay

(FOTO) JEDAN OD NAJVEĆIH MISTERIJA NAŠE GALAKTIKE: Dva teleskopa udružila su snage da pronađu ‘nestalu tvar’

Autor: Zlatko Govedić

Dva velika astronomska istraživačka programa, nazvana EMU i PEGASUS, udružila su snage kako bi riješila jednu od misterija naše galaktike Mliječne staze – gdje su ostaci supernova?

“Ostatak supernove je oblak plina i prašine koji se širi i označava posljednju fazu u životu zvijezde, nakon što je eksplodirala kao supernova. Ali broj ostataka supernove koje smo do sada otkrili radioteleskopima je premali”, kaže astronom Andrew Hopkins sa Sveučilišta Macquarie (Sydney, Australija).

Modeli predviđaju pet puta više tvari pa se mnogi astronomi pitaju gdje je ona nestala.


Stručnjaci su kombinirali opažanja s dva vodeća australska radioteleskopa, “ASKAP” (Western Australia) i “Murriyang” 20 km sjeverno od grada Parkesa (New South Wales), kako bi odgovorili na to pitanje.

Nova slika otkriva tanke vitice i grudaste oblake povezane s vodikovim plinom koji ispunjava prostor između zvijezda.

Možemo vidjeti mjesta na kojima nastaju nove zvijezde, kao i ostatke supernove. Samo na ovom “malom” području, koje čini svega jedan posto cijele Mliječne staze, stručnjaci su otkrili više od 20 novih mogućih ostataka supernove od kojih je prije bilo poznato samo sedam.

Ova nova otkrića sugeriraju da smo blizu otkrivanja nestalih ostataka supernova.

ASKAP / EMU
ASKAP / EMU / Parkes / PEGASUS

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.