fbpx
Foto: ESO

(FOTO) ‘IZGLEDA KAO KOMET’: NASA-ina se letjelica sudarila s asteroidom, a nove snimke otkrivaju detaljne prikaze razasutih krhotina

Autor: Zlatko Govedić

Astronomi diljem svijeta s divljenjem i zebnjom promatrali su kada se u rujnu 2022. NASA-ina svemirska letjelica namjerno zabila u asteroid radi testiranja preusmjeravanja dvojnog sustava asteroida.

Nove fotografije u utorak su objavili astronomi koji su koristili vrlo veliki teleskop Europske južne zvjezdarnice u Čileu. One otkrivaju detaljne prikaze krhotina razasutih nakon sudara izazvanog.

Svemirska letjelica DART, mase oko 544 kg, zabila se u asteroid Dimorphos brzinom od 20.921 km/h u pokušaju da promijeni brzinu svemirske stijene.


Bio je to prvi put da je čovječanstvo krenulo u promjenu kretanja nebeskog tijela, a rezultati su pokazali kako bi se ta tehnologija kinetičkog udara mogla koristiti za odvraćanje asteroida koji bi mogli biti na putanji sudara sa Zemljom. (Inače, ni Dimorphos, ni veći asteroid koji kruži po imenu Didymos, ne predstavljaju prijetnju Zemlji.)

Udar DART-a bio je uspješan jer je promijenio Dimorphosov orbitalni period oko Didymosa za 33 kutne minute. No isto tako, taj prvi test planetarne obrane, koji se dogodio 11,3 milijuna km od Zemlje, ispustio je tone materijala u svemir.

Dva različita tima astronoma koristila su vrlo veliki teleskop za proučavanje posljedica događaja.

“Sudari između asteroida događaju se prirodno, ali to se nikad ne zna unaprijed. DART je stvarno sjajna prilika za proučavanje kontroliranog udara, gotovo kao u laboratoriju”, kaže glavna autorica studije Cyrielle Opitom, astronomkinja sa Sveučilišta u Edinburghu (Škotska, UK).

Koristeći se teleskopskim instrumentom Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE), Opitom i njezini kolege istraživači mjesec su dana pratili oblak krhotina koji je nastao prilikom sudara.
Činilo se da je oblak kamenja i krhotina koji je isprva odletio s površine Dimorphosa sačinjen od finih čestica. Danima potom, tim je uočio druge strukture u oblaku krhotina, poput nakupina i spirala većih čestica, kao i dugački rep poput kometa koji je pratio asteroid.

Instrument MUSE omogućio je istraživačima da promatraju oblak kroz duginu svjetlost kako bi potražili kemikalije i plinove. Ipak, tim nije mogao detektirati vodu ni kisik.
“Ne očekuje se da će asteroidi sadržavati značajne količine leda, pa bi otkrivanje bilo kakvog traga vode bilo pravo iznenađenje”, dodaje astronomkinja.

Tim je također pazio na bilo kakav trag same svemirske letjelice DART, uključujući pogonsko gorivo koje je koristila za putovanje do asteroida.

“Znali smo da je to daleko jer količina plina koja bi ostala u spremnicima iz pogonskog sustava ne bi bila velika. Nadalje, neki od njih otputovali bi već predaleko da bismo ih otkrili MUSE-om u trenutku kada smo počeli promatrati”, zaključuje Opitom.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.