Wikimedia Commons

(FOTO) Incident u Oregonu: Ove dvije fotografije dugo su se smatrale najvećim dokazima o NLO-ima

Autor: Zlatko Govedić

Fotografije navodnog letećeg tanjura napravljene na farmi u Oregonu 1950. bile su izazvale brojne kontroverze. Dana 11. svibnja te godine u 19.30 Evelyn Trent hodala je do svoje farme u blizini McMinnvillea u Oregonu (SAD) kada je vidjela metalni disk koji se polako kreće nebom. Pozvala je svog muža, Paula Trenta, da izađe i procijeni što bi to moglo biti.

U želji da fotografira, nakratko se vratio u kuću po svoj fotoaparat. Uspio je napraviti dvije fotografije prije no što je metalni disk ubrzao i nestao prema zapadu.

Sljedećeg mjeseca, dvije fotografije – uz naslov “Napokon – Autentične fotografije letećeg tanjura” – pojavile su se u lokalnim novinama.

Fotografije su u međuvremenu postale najčešći “dokazi” NLO-a o kojima se najviše raspravljalo, a znanstvenici, ufolozi i stručnjaci za fotografiju procjenjivali su njihovu autentičnost. Dok su mnogi vjerovali da je par snimio nešto neobično, drugi su bili skeptičniji, inzistirajući da su fotografije lažirane.

Jedna je popularna teorija da je “leteći tanjur” zapravo bio zrcalo s vozila koje je bilo obješeno o uže kako bi izgledalo kao da lebdi u zraku.

Astronom William K. Hartmann, koji je također istraživao taj slučaj, primijetio je da osvjetljenje na fotografiji ukazuje na drukčije doba dana od onoga što tvrde Trentovi.




“Mogla bi postojati moguća neslaganja s obzirom na činjenicu da su NLO, telefonski stup, eventualno garaža s lijeve strane, a posebno udaljeni zabati kuće (lijevo od udaljene štale) osvijetljeni s desne, tj. istočne strane. Čini se da kuća posebno ima sjenu ispod krova koja bi sugerirala dnevnu fotografiju, a u kombinaciji s pojavom prema istoku, moglo bi se reći da su fotografije snimljene na dosadan dan obasjan suncem u, recimo, 10 sati”, primijetio je Hartmann.

Dok danas fotografije ostaju intrigantan zapis u analima o NLO-ima, opći je konsenzus da nisu istinite te da je priča Trentovih zapravo bila prevara.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.