fbpx
AG Carinae / ESA

(FOTO) Hubbleov teleskop snimio eksploziju masivne zvijezde! Izgleda kao ljudsko oko

Autor: Zlatko Govedić

Smrt masivne zvijezde spektakularan je događaj u svemiru. Eksplozivnim udarnim valovima i zvjezdanim vjetrovima ona izbacuje ogromne količine tvari u prostor oko sebe, osvijetljene vlastitim svjetlom zvijezde. To se događa s AG Carinae, umirućom masivnom zvijezdom udaljenom 15.000 svjetlosnih godina, predstavljenoj na novim Hubblovim fotografijama.

AG Carinae blještava je plava promjenjiva zvijezda, jedna od najsjajnijih i najmasivnijih u našoj galaktici. Te iznimno rijetke zvijezde gore vruće i sjajno (plavo), a životni vijek im je mnogo kraći od ostalih – samo nekoliko milijuna godina.

AG Carinae, koja ima približno oko 70 puta veću masu Sunca, stara je nekoliko milijuna godina i nestabilna je. Sjaj joj značajno varira, uslijed zaraćenih sila: radijacijskog pritiska koji gura prema van i gravitacije koja želi urušiti zvijezdu prema unutra.

Na kraju života zvijezde, kada joj počinje nestajati goriva, tlak zračenja počinje se smanjivati. Zbog toga se zvijezda skuplja, a materijal se zagrijava kako se približava zvjezdanoj jezgri.

Što znače boje na fotografijama?

To zagrijavanje tada uzrokuje erupciju zvijezde, izbacujući materiju. Za AG Carinae, disk tvari oko nje proizvod je upravo takve erupcije, koja se dogodila prije otprilike 10.000 godina, i sadrži materijal u vrijednosti od oko 15 solarnih masa.

Na Hubbleovim slikama boje predstavljaju vrste materije. Crvena boja predstavlja ionizirani plin izbačen iz zvijezde, pretežno vodik i dušik. Plava boja je prašina oko zvijezde, osvijetljena vlastitim svjetlom zvijezde.

Kraj je već poznat?

Smatra se da je disk prašine oblikovao snažan vjetar zvijezde, koji puše brzinom do milijun km/sat. Taj vjetar puše brže od širenja plinske maglice (oko 250.000 km/sat). Vjetar udara u plin, gurajući ga prema van i čisteći šupljinu oko zvijezde.
AG Carinae je nestabilna i vjerojatno će na kraju postati toliko osiromašena vodikom da će evoluirati u Wolf-Rayetovu zvijezdu. Taj je proces već u tijeku. A kada joj ponestane goriva, svoj će život okončati u eksploziji – supernovi – i za sobom ostaviti jedan od najzagonetnijih objekata u svemiru – crnu rupu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.