Wikimedia Commons

(FOTO) Google Earth u pustinji otkrio najveći grafički prikaz ikada stvoren ljudskom rukom! Sve ovo vrijeme bio je skriven

Autor: Zlatko Govedić

Naskanske linije (Líneas de Nazca) u južnom Peruu globalno su poznati crteži na tlu, tj. geoglifi. No sada se čini da postoje čak i veći, koji su sve dosad bili gotovo nezapaženi.

Neovisni istraživači Carlo i Yohann Oetheimer iz Francuske s pomoću programa “Google Earth” na području pustinje Thar u Indiji otkrili su ne samo najveći geoglif na svijetu, nego i najveći grafički prikaz bilo koje vrste ikad stvoren ljudskom rukom.

Sastavljeni od oblika i figura sastavljenih od divovskih pruga i spirala, ti ogromni geoglifi toliko su veliki da ih je moguće pravilno razaznati samo iz zraka.

Najveća, divovska asimetrična, spirala koja se sastoji od jedne zapetljane linije duga 12 km, pokriva područje dugo 724 metra i široko 201 metar. Druga, jugozapadno od prve, oblikuje oblik sličan serpentini s crtom duljine 11 km.

“Dosada su ti geoglifi, najveći otkriveni u svijetu i prvi put na Indijskom potkontinentu, također jedinstveni po svojim zagonetnim znakovima”, napisali su istraživači.

Vjeruje se da geoglifi nisu nastali u davnim vremenima, nego prije otprilike 150 godina. no tko ih je nacrtao, i zašto, i dalje ostaje tajna.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.