fbpx
Natural History Museum Vienna

(FOTO) FASCINANTNO OTKRIĆE! Ovo su najstariji poznati jednojajčani blizanci u povijesti

Autor: Zlatko Govedić

Međunarodni tim znanstvenika iz Austrije i Sjedinjenih Američkih Država tvrdi da je otkrio dokaze o najstarijim jednojajčanim blizancima. Prema studiji, novorođeni blizanci otkriveni u Austriji živjeli su prije nekih 30.000 godina.

“Potvrđeni dokazi o blizancima u arheološkim zapisima iznimno su rijetki i nikada dosad nisu bili verificirani DNK analizom. Mi smo ih DNK analizom uspjeli verificiati kao monozigotne (jednojajčane) blizance”, navodi se u studiji.

DNK test, pregled lubanje i CT skeniranja pokazali su da su blizanci bili muškarci, što je također pomoglo u preciznijem određivanju starosti. Jedan od njih živio je šest do sedam mjeseci, dok je drugi umro nakon 13 do 14 tjedana nakon poroda.


Tijela u grobu postavljena su jedno pored drugog, glavama okrenutima k istoku. Grob nije zatrpan, nego je pokriven lopaticom mamuta. Otkriven je u Krems-Wachtbergu, jednom od najvažnijih arheoloških nalazišta gravetske kulture, nestale oko 22.000. pr. n. e.

Istraživači su naveli da su pronašli i ostatke tromjesečnog djeteta, za koje vjeruju da je rođak blizanaca. Pored ljudskih ostataka, stručnjaci su pronašli i takozvana grobna dobra, stvari koje je trebalo da pomognu mrtvima u zagrobnom životu ili koje se rabe kao dar bogovima.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.