fbpx
Ilustracija

(FOTO) EVOLUCIJA CVIJEĆA: Ovaj fosil mogao bi biti odgovor na Darwinov ‘odvratni misterij’

Autor: Zlatko Govedić

Kineski znanstvenici tvrde da su pronašli najstariji cvjetni pupoljak u fosilnom zapisu, konačno uskladivši fosilne dokaze s genetskim podacima koji sugeriraju da su cvjetnjače, tj. kritosjemenjače, evoluirale desetke milijuna godina prije no što smo isprva mislili.

Tim se nada da će njihovo otkriće pomoći “ublažiti bol” mučnog, stoljetnog misterija koji je Charles Darwin jednom nazvao “odvratnim“.

Ako najstariji nedvosmisleni fosilni cvijet nije stariji od 130 milijuna godina, kako onda to da su kritosjemenjače počele dominirati ekosustavima samo 20 do 30 milijuna godina poslije? Kako su tako brzo evoluirali u toliko veliku raznolikost?


Bila je to zagonetka koja je Darwina jako mučila, ali nikada nije pronašao odgovor. U posljednjih nekoliko godina, međutim, neki su ključni dijelovi sjeli na svoje mjesto.

Godine 2016. znanstvenici u Kini objavili su otkriće “savršenog cvijeta” koji datira iz jure, prije više od 145 milijuna godina.

Fosilizirana biljka, nazvana Euanthus, nije imala samo latice, već je imala i sepale (lisnati dio na dnu pupa), kao i muške i ženske reproduktivne dijelove, uključujući plodnicu sličnu modernim cvjetovima.

Godine 2018. u Kini je pronađen još jedan fosilizirani cvijet, nazvan Nanjinganthus. Bio je star oko 174 milijuna godina. Poput moderne kritosjemenjače, njezino je sjeme bilo potpuno zatvoreno u plodnici.

Međutim, nisu svi botaničari uvjereni da su to prave kritosjemenjače. Neki tvrde da su te biljke suviše primitivne da bi se smatrale cvijećem, dok drugi misle da su njihove strukture previše složene za golosjemenjače, starije vrste biljaka s nezatvorenim sjemenkama i bez cvijeta, poput crnogorice.

Novi fosilizirani cvjetni pupoljak, pronađen u Kini, nazvan Florigerminis jurassica, mogao bi biti prijelazna faza koju su istraživači tražili. Pronađen je u naslagama od prije više od 164 milijuna godina, a još je u izvrsnom stanju.
Stabljika biljke povezana je ne samo s cvjetnim pupom već i s plodom i lisnatom granom – što je posebno rijetka kombinacija.

Budući da je cvijeće tako delikatne strukture, veoma ih je teško pronaći u fosilima koji prethode kredi. Prethodni pokušaji da se otkrije podrijetlo cvjetnjača opisani su kao “neprekinuti zapis neuspjeha”.
F. jurassica je jedinstveno otkriće. Čak ni Nanjinganthus nije pronađen s netaknutim cvjetnim pupoljkom, već samo s cvijetom.

Plod na F. jurassica daje još veću potporu ideji da se zapravo radi o ranoj kritosjemenjači, a ne golosjemenjači.

Nema sumnje, bit će stručnjaka koji se ne slažu, ali autori smatraju da njihovi rezultati zahtijevaju “ponovno razmišljanje o evoluciji kritosjemenjača”.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.