fbpx
Foto: Hunterian Museum, London, UK

(FOTO) ‘ETIČKI PROBLEM’: Muzej napokon uklonio najsporniji primjerak u zbirci – kostur ‘irskog diva’

Autor: Zlatko Govedić

Nakon više od 200 godina izlaganja javnosti, 2,31 m visoki kostur “irskog diva” Charlesa Byrnea uklanja se kao izložak iz Muzeja Hunterian u Londonu.

Byrne je imao nedijagnosticiran benigni tumor hipofize, koji je uzrokovao obilje tjelesnog hormona rasta i gigantizam.

Izlaganje njegova kostura oduvijek je bilo kontroverzno – ne samo zato što se i sam čovjek navodno užasavao takve sudbine, ukazujući na to da želi biti pokopan u moru – kako bi njegovi ostaci bili daleko od dosega ozloglašenog kustosa medicinskih neobičnosti, Johna Huntera.


Byrneova priča puna je drame i zanimljivosti. Rođen je u Mid Ulsteru u Sjevernoj Irskoj 1761. godine kao Charles O’Brien. Nakon što je u dobi od 21 godine stigao u London, brzo je postao jedna od najvećih slavnih osoba tog vremena, zabavljajući mnoštvo i pojavljujući se u novinama.

Međutim, do 22. godine njegovo se zdravlje naglo pogoršavalo. Umro je 1783. godine i jako se zalagao da njegovo tijelo ne preuzmu anatomi – osobito ne kirurg John Hunter koji je bio poznat po skupljanju neobičnih primjeraka za izlaganje.

Iako je Bryne platio prijateljima da njegove ostatke stave u olovni lijes i pokopaju ih u oceanu, Hunter je uredio da se tijelo ugrabi i zamijeni teškim kamenjem. Leš je zatim iskuhan do kostura, a četiri godine poslije izložen je u Hunterovu muzeju. Kupio ga je Royal College of Surgeons 1799. godine.

Odluka Muzeja o uklanjanju Bryneova kostura naišla je na veliko odobravanje javnosti.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.