fbpx
Foto: Pixabay

(FOTO) CRNA PANTERA VREBA USRED EUROPE: To više nije teorija! Sada imamo nepobitan dokaz – DNK nalaz

Autor: Zlatko Govedić

Novi DNK nalazi pružili su nam definitivan dokaz da leopardi s crnim krznom (tzv. crne pantere) i druge velike mačke žive u Velikoj Britaniji.

Čini se da jedan pramen crne dlake koji je pronađen na ogradi od bodljikave žice na farmi u Gloucesteru, rezultat opakog napada na ovcu, ukazuje na to da se ondje odvijala “neobična predatorska aktivnost”.

Videosnimka velike crne životinje također je napravljena nekoliko kilometara od mjesta gdje je pronađen pramen.


Filmski redatelji koji rade na nadolazećem dokumentarcu Panthera Britannia Declassified kažu da je produkcijskom timu trebalo pet godina da pronađe takve dokaze.

DNK analiza potvrdila je 99-postotno podudaranje s vrstom velike mačke, rekli su istraživači iz forenzičkog laboratorija.

Matthew Everett, iz Dragonfly Filmsa, rekao je: “DNK je bio iz dlaka uhvaćenih na ogradi od bodljikave žice gdje je došlo do nekih neobičnih predatorskih aktivnosti. Trebalo je pet godina da produkcijski tim pronađe takve dokaze i snimi njihov put od prikupljanja do analize. Ljudi u Gloucestershireu i Britaniji desetljećima su opisivali ono što izgleda kao crni leopard. Dakle, rezultat DNK leoparda iz uzorka crne dlake nije iznenađujući. Ovo nije prvi takav DNK rezultat i malo je vjerojatno da će biti posljednji”.

Autori dokumentarca tvrde da postoji mnogo “sekundarnih dokaza” za postojanje te mačke, kao što su dosljedna izvješća svjedoka, ali čvrste dokaze poput DNK je teško dobiti, tako da je doprinos ovog dokumentarca od velike pomoći.

“Prikupljanje takvih dokaza od lokalnog stanovništva, farmera i zemljoposjednika je ključno. Nadamo se da će nam Citizen Science poput ove pomoći da naučimo više o velikim mačkama tipa Bagheera koje se ovdje možda tiho naturaliziraju”, zaključuju autori.
Mještani sela su desetljećima izvještavali o viđenjima nečega što izgleda kao crni leopard.

Prošle godine u Gloucestershireu je nekoliko puta viđena velika crna mačka koja je navodno uočena na rubu autoceste i u blizini zračne luke.

Prethodno je lešina ovce, koja je pronađena na istoj farmi kao i DNK rezultat, procijenjena na njezine zubne jamice, što su tragovi na kostima od zuba lešine životinje koja se hranila lešinom.
Analiza provedena na Kraljevskom poljoprivrednom sveučilištu sugerira da su se relativno veliki mesožderi hranili lešinama zbog impaktiranih kostiju.

Dragonfly Films trenutno razmatra opcije emitiranja za nadolazeći dokument, dok je ranija verzija filma Panthera Britannia dostupna na platformama Amazon Prime, Vimeo i Apple TV.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.