Ilustracija

(FOTO) Čovjek i njegov pas bježali su od cunamija izazvanog snažnom vulkanskom erupcijom: Pronađeni njihovi ostaci nakon 3600 godina

Autor: Zlatko Govedić

Minojska erupcija Tere oko 1600. pr. Kr. bila je jedna od najvećih vulkanskih erupcija na Zemlji. Erupcija je uništila najveći dio otoka Tere (Santorinija) i minojske gradove u neposrednoj okolici i na sjevernoj obali Krete, što je pridonijelo padu minojske kulture.

Erumpirao je snagom od 2 milijuna bombi bačenih na Hiroshimu, dovoljno da izazove ogromne plimne valove koji su razaranje proširili nadaleko i naširoko, kao i vulkansku zimu koja se osjetila čak i u Kini.

Iznenađujuće je to da su pronađeni ostaci samo jedne žrtve, čovjeka koji je pronađen zakopan u ruševinama na otoku.

Sada su arheolozi u zapadnoj Turskoj otkrili ostatke čovjeka i njegova psa za koje se mislilo da su ubijeni uslijed cunamija koji je zahvatio regiju.

Zanimljivo, postojali su dokazi o jami iskopanoj iznad tijela čovjeka, što sugerira da ga je netko pokušao spasiti ili je želio uzeti njegove posmrtne ostatke radi propisnog pokopa.

Međutim, drugi val cunamija u konačnici ih je spriječio da uspiju.

Prizor služi kao jeziv podsjetnik na razornu moć majke prirode, ali i upozorenje da bi se takav događaj jednoga dana mogao ponoviti.







Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.