Ilustracija / Phys.org

(FOTO) BALKAN JE NEKADA BIO KONTINENT? ‘Preko njega su se sisavci naselili u Europu prije velikog izumiranja’

Autor: Zlatko Govedić

Tim američkih, francuskih i turskih paleontologa i geologa u novoj studiji tvrdi da se između Europe, Azije i Afrike nekada nalazio kontinent koji su nazvali “Balkanadolija”, što je složenica riječi “Balkan” i “Anadolija” (kako se još naziva Mala Azija).

Voditelj studije, paleogeolog Alexis Licht sa Sveučilišta u Washingtonu tvrdi da je prije 34 milijuna godina opala razina svjetskih mora pa je Balkanadolija postala most kojim su se životinje doselile na jug Europe, i to prije izumiranja velikog broja sisavaca u zapadnoj Europi tijekom eocena.

Navedena se teorija zasniva na fosilima nađenima na Balkanu, koji pokazuju da su se životinje doseljavale iz Azije pet do deset milijuna godina prije izumiranja. Znanstvenici su se koristili podacima o fosilima s Balkana i iz Anadolije, uspoređujući ih s posljednjim saznanjima u geologiji, te su rekonstruirali paleogeografske promjene na tom području.

Tim tvrdi da je Balkanadolija u jednom trenutku, od samostalnog kontinenta, postala “zemaljski most” kada se spojila s Europom. Balkanadolija je prije oko 50 milijuna godina bila odvojena od ostalih kontinenata te je imala svoj živi svijet koji se razlikovao od europskoga i azijskog.

Pad razine mora, rast antarktičkog leda i tektonski poremećaji povezali su Balkanadoliju s drugim kontinentima prije 40 do 34 milijuna godina. To je omogućilo sisavcima iz Azije, napose glodavcima i kopitarima, da dođu na Balkanadoliju, a potom i u Europu. Stručnjaci su među fosilima otkrili i životinju nalik nosorogu, nađenu u Turskoj, koja je živjela prije oko 35 milijuna godina, što znači da su životinje iz Azije stizale na Balkanadoliju i u Europu prije velikog izumiranja.

Za životinje je prijelaz preko Balkanadolije bio mnogo lakši nego preko središnje Azije zbog pustinjskih, ali i ledenih uvjeta na pojedinim mjestima.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.