fbpx
Ilustracija: Pixabay

(FOTO) BABAROGA IZ SOFTVERA: Korisnici programa umjetne inteligencije šokirani ponavljanjem jezivog ženskog lica

Autor: Zlatko Govedić

Čini se da je jezivo lice zamišljeno u umu umjetne inteligencije najnoviji internetski odgovor na Slender Mana, o kojem smo već pisali.

Pisali smo i o nevjerojatnim i uznemirujućim mogućnostima računalnog programa tvrtke OpenAI imenom DALL-E. Pokazalo se da umjetna inteligencija može generirati slike apsolutno bilo čega jednostavnim upisivanjem opisa i dopuštanjem da program interpretira zahtjev kako smatra prikladnim.

Rezultati mogu biti u najmanju ruku uznemirujući, dovodeći do potpuno nove kategorije slike – obično zastrašujuće iskrivljene i jezive – ovozemaljskih stvari koje je zamislio računalni algoritam umjetne inteligencije.


Najnoviji proizvod ovog trenda, koji je postao nešto poput urbane legende na društvenim mrežama jest lice žene po imenu “Loab” koje je kreirao Twitter glazbenik “Supercomposite” koristeći se prilagođeni AI modelom teksta, sličnim programu DALL-E.

Napose je čudno da zbog načina na koji sustav generira te slike, lice ove žene izgleda kao da postoji unutar “latentnog prostora” računalne memorije i zapravo predstavlja “negativ” zahtjeva da se proizvede slika nečeg drugog – svojevrsna suprotnost.

Točno zašto umjetna inteligencija opetovano proizvodi verziju tog konkretnog lica ostaje nejasno, što dobivene slike čini još jezivijim, napose s obzirom na to da su neke od njih prilično uznemirujuće.

U konačnici, fenomen je vjerojatno spontani proizvod softvera, no svejedno je čudan.

Neki korisnici društvenih medija počeli su Loab smatrati likom kao što je Slender Man, “boogiemanom”, u ovom slučaju “boogiewoman” internetskog doba, nešto od čega će noviji naraštaji imati noćne more, kao što su stariji imali od babaroga i vampira.
Njezin pronalazač ju je od tada počeo smatrati “prvom kriptidom latentnog svemira”. Kriptid je, inače, naziv za stvorenje poznato samo iz folklora ili legendi, čije postojanje nije dokazano znanstvenim promatranjem.

U svakom slučaju, prikladan naziv.

Kliknite na ovaj prikaz računalne izrade lica Loab kako bi vam se učitala ilustracija u formatu .gif.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.