ostaci aztečkoga grada-države Tlatelolco (današnji Mexico City) / Britannica

(FOTO) AZTEČKO CARSTVO: Ovo je najstariji prikaz potresa u pretkolumbovskoj Americi!

Autor: Zlatko Govedić

Kodeks šarenih piktograma na 50 stranica, koji datira s početka 16. stoljeća, uključuje najcjelovitiju i jednu od najstarijih pisanih kronologija ranih potresa u Americi.

Kodeks “Telleriano-Remensis”, koji je stvorila nepoznata pretkolumbovska civilizacija, opisuje 12 zasebnih potresa koji su potresli današnji Meksiko i Srednju Ameriku od 1460. do 1542. godine. Čuveni kodeks napisali su stručnjaci zvani “tlacuilos”, što znači “oni koji slikaju” na jeziku Nahuatlu kojim i danas govore potomci Azteka.

Koristeći se drugim kodeksima iz regije, istraživači su identificirali kombinaciju dva piktograma koji označavaju potres. Jedan prikazuje četiri spirale oko središnjeg kruga ili oka, a označava “ollin”, što znači “kretanje”. Drugi piktogram prikazuje jedan ili više pravokutnih slojeva ispunjenih točkicama i znači “tlalli” ili “zemlja”. Za dnevne potrese oko je otvoreno, a za noćne je zatvoren.

Seizmolog Gerardo Suárez s Nacionalnog autonomnog sveučilišta u Meksiku i socijalna antropologinja Virginia García-Acosta iz Centra za istraživanje i visoke studije socijalne antropologije, oba u Mexico Cityju, pomno su proučili Telleriano-Remensis. Znanstvenici su tražili prikaze potresa, uspoređujući ono što su pronašli s izvješćima o potresima u drugim pretkolumbovskim kodeksima i tekstovima koje su poslije napisali španjolski fratri.

Potres potopio ratnike

Telleriano-Remensis rabi slikovni prikaz 52-godišnjeg ciklusa za približno datiranje potresa. Godine su predstavljene s četiri znaka – tecpatl (nož), calli (kuća), tochtli (zec) i acatl (trska) – raspoređenih u 13 permutacija. Te su slike pomogle istraživačima da neke slikovite prikaze potresa, uključujući i jedan iz 1507. godine, povežu s potonjim opisima.

Malo se zna o točnim mjestima tih potresa ili šteti koju su oni uzrokovali, no jedna slika ukazuje na to da je potres izazvao poplavu koja je utopila ratnike. Drugi kodeksi mogu sadržavati više tragova, kažu istraživači, što bi moglo pomoći u stvaranju potpunije kronologije potresa koji su potresli staru Ameriku.

G. Suárez i V. García-Acosta / Seismological Research Letters, 2021.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.