Screenshot/Youtube

(FOTO) ‘ATLANTIDA NA ZAPADU EUROPE’ Stručnjaci šokirani otkrićem na karti staroj 800 godina

Autor: Zlatko Govedić

Legendarna izgubljena zemlja za koju se nekada mislilo da postoji u Cardigan Bayu pojavila se na staroj karti Britanskog otočja iz 13. stoljeća.

Iako to nema veze s grčkom legendom o Atlantidi, u svijetu postoji nekoliko drugih, manje poznatih sličnih legendi. Jedna od njih jest Cantre’r Gwaelod, kopno za koje se nekada smatralo da postoji u blizini obale Walesa.

Povjesničari su godinama tragali za “velškom Atlantidom”, no sada su, nakon intrigantnog otkrića na karti iz 13. stoljeća, možda napravili prvi veći iskorak.

Tzv. Goughova karta, prema Richardu Goughu koji ju je kupio na nekom imanju 1774. godine, čini se da prikazuje dva tajanstvena otoka u zaljevu Cardigan koji danas zapravo ne postoje.

“Goughova karta je izvanredno precizna s obzirom na geodetske alate koji su bili na raspolaganju u to vrijeme. Dva su otoka jasno označena i mogu potvrditi suvremena izvješća o izgubljenoj zemlji koja se spominje u Crnoj knjizi Carmarthena”, kaže profesor Simon Haslett sa Sveučilišta Swansea (Wales, UK).

Međutim, ako su ti otoci i postojali, vjerojatno su odavno izgubljeni pod valovima.

“Legende o iznenadnoj poplavi, kao što je slučaj Cantre’r Gwaelod, vjerojatnije će podsjećati na morske poplave i eroziju, bilo zbog oluja ili cunamija, koje su možda prisilile stanovništvo da napusti život duž tako ranjivih obala. Za otprilike jednog tisućljeća, od Ptolomejeva vremena do izgradnje dvorca Harlech tijekom normanskog razdoblja, morski krajolik potpuno se promijenio”, zaključuje Haslett.




University of Oxford

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.