fbpx
galaktika Kentaur A / NASA

(FOTO) Astronomi snimili ogromne mlazove supermasivne crne rupe: ‘Široki su kao 16 punih Mjeseca!’

Autor: Zlatko Govedić

Astronomi su napravili zadivljujuću snimku radiovalova, prikazujući našu najbližu radioaktivnu crnu rupu koja izbacuje masivne mlazove plazme koji se protežu na području nebeske sfere koje je više od 16 puta veće od punog Mjeseca na našem nebu.

Supermasivna crna rupa nalazi se u središtu galaktike Kentaur A, udaljene oko 12 milijuna svjetlosnih godina.

Crna rupa ima zapanjujućih 55 milijuna solarnih masa, no ne vidi se na snimci. Nalazi se unutar malog praznog mjesta u središtu dvaju mlazova nalik leptirovim krilima.


Kada se gleda sa Zemlje, plazma koja izbija iz crne rupe proteže se osam stupnjeva preko neba, kao da smo 16 punih Mjeseca postavili jedan pored drugog.

Ako vam ni to nije dovoljno fascinantno, znajte da točke u pozadini snimke nisu zvijezde nego radiogalaktike poput Kentaura A, koje se nalaze mnogo dalje. Sama galaktika nije u potpunosti vidljiva na snimci jer su radijski mlazovi dugi više od milijun svjetlosnih godina, protežući se daleko od Kentaura A.

Snimka nije samo zapanjujuća za gledanje, Istraživanje je zapravo proširilo naša saznanja o novom modelu poznatom kao “kaotična hladna akrecija” (chaotic cold accretion, CCA).

“U tom modelu, oblaci hladnog plina kondenziraju se u galaktičkom halou pa se mlazovi spuštaju na središnja područja, hraneći supermasivnu crnu rupu”, objašnjava astrofizičar Massimo Gaspari s talijanskog Nacionalnog instituta za astrofiziku.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.