fbpx
Lokalitet Karahantepe / Sveučilište u Istanbulu

(FOTO) Arheolozi otkrili 11.000 godina stare kamenoreze u obliku ljudskih glava i stupove u obliku falusa!

Autor: Zlatko Govedić

Arheolozi u Turskoj pronašli su dokaze da je 11.000 godina staro prapovijesno mjesto korišteno za ceremonijalni mimohod kroz zgradu koja je sadržavala stupove u obliku falusa i kamenoreze u oblicima ljudske glave, zmija i lisica.

Lokalitet Karahantepe nalazi se u južnoj Turskoj, istočno od Şanlıurfe, te ima niz zgrada koje su mnogo starije od izuma pisma.

Arheolozi su otkrili 11 stupova u blizini rezbarije ljudske glave. “Svi su stupovi podignuti i oblikovani kao falus”, kaže arheolog Necmi Karul sa Sveučilišta u Istanbulu.

U studiji, međutim, nije nagađao zašto su izgrađene glave i stupovi u obliku falusa niti kakvo su značenje mogli imati.

Zgrada je povezana s tri druge i tvori svojevrsni kompleks. Trenutni dokazi upućuju na to da su se ljudi koristili kompleksom za svečanu procesiju, ulazeći u zgradu na jednom kraju i izlazeći na drugom. Pritom su morali proći pored ljudske glave i stupova u obliku falusa. Morat će se obaviti dodatna iskopavanja i analize prije no što arheolozi sa sigurnošću budu mogli povezati cijelu priču.

Kompleks nije bio napušten, nego zatrpan zemljom, vjerojatno tijekom svojevrsne ceremonije zatvaranja zdanja.

Mjesto datira iz sličnog vremena kao Göbekli Tepe, još jedno arheološko nalazište koje ima velike zgrade i rezbarije životinja i ljudskih glava. Göbekli Tepe također se nalazi u blizini Şanlıurfe, a arheolozi pokušavaju utvrditi odnos između ta dva lokaliteta.

Iako je Karahantepe otkriven 1997., iskopavanja su započela tek 2019. Između tih godina istraživači su dovršili nekoliko arheoloških istraživanja tog mjesta.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.