Foto: Beogradski arheološki institut

Fascinantno arheološko otkriće u Srbiji: Pogledajte kakav su masivan objekt pronašli u rudniku

Autor: H.B.

Vlada veliko uzbuđenje u arheološkim krugovima u Srbiji ovih dana, a  potaknuto je nedavno pronađenim ostacima drevnog drvenog čamca u rudniku ugljena Drmno, blizu Kostolca. Ova otkrića otkrivaju značajne uvide u prošla vremena kada su Rimljani koristili slične brodove za opskrbu grada Viminaciuma i vojnih postaja duž granice Rimskog Carstva.

Rudari su, dok su izvodili svoj svakodnevni posao, naišli na ostatke čamca koji je vjerojatno služio kao ključno prijevozno sredstvo za opskrbu. Znanstvenici još čekaju radiokarbonske podatke kako bi točno datirali drvo koje je korišteno za izgradnju čamca, ali pretpostavljaju da je brod datira iz trećeg ili četvrtog stoljeća nove ere. Ovaj drveni brod, dugačak oko 20 metara i širok 3,5 metara, vjerojatno je služio za transport tereta između Dunava i Viminaciuma.


Potvrđeno postojanje broda

Otkriće je upotpunjeno fragmentima papirusa koji potvrđuju postojanje broda imenom “Merer”, koji je bio odgovoran za transport materijala. Čini se da je brod koristio vodu za transport, a tijekom iskopavanja morao je biti zaštićen od izlaganja jakom suncu kako bi se očuvala njegova struktura.

Viminacium, grad osnovan početkom prvog stoljeća naše ere, bio je važno rimsko naselje i vojna utvrda. S vremenom je postao trgovačko središte i kulturno središte rimske kulture s populacijom od oko 45.000 ljudi. Ovdje su se smjestile rimskih legija, a bogato kulturno nasljeđe očuvalo se kroz brojne artefakte i ostale arheološke nalaze.

Iako regija danas nije plovnija kao nekada, ovo otkriće ukazuje na vitalnu ulogu vode u prošlim vremenima. Očuvanje ovog drevnog broda otvara vrata razumijevanju koliko je voda bila ključna za ekonomske i vojne aktivnosti drevnog Rimskog Carstva na ovom području.

Riješen jedan od najvećih misterija egipatskih piramida: Kako su ljudi prenosili kamene blokove od 2 tone
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.