fbpx
Ilustracija, Foto: Pixabay

FASCINANTNI REZUTATI: Znanstvenici produljili život za 23 posto – Vitalniji, mladolikiji i manje podložni raku

Autor: Dnevno

Jesmo li na korak do besmtrnosti ili barem produljenja života? Hoće li u budućnosti biti potpuno normalno doživjeti stotu, a izgledati kao 50-godišnjak? Nadu u to daje nevjerojatno istraživanje koje je polučilo iznimne rezultate. Riječ je i ostraživanju izraelskih znanstvenika kojim su produljili životni vijek laboratorijskih miševa za nevjerojatnih 23 posto. Sve to uz pomoć proteina.

Znanstvenici su u 250 laboratorijskih miševa povećali opskrbu proteinom SIRT6 koji kontrolira brzinu zdravog starenja, a koji pak starenjem i opada te su postigli iznimne rezultate, piše list Times of Israel.

Rezultati njihova istraživanja, koji su prošli stručnu recenziju i objavljeni su u časopisu Nature Communications, ukazuju na to da se životni vijek miševa povećao za 23 posto, no drugi fascinantan rezultat je i onaj u kojem je ustanovljeno i da su miševi kod kojih je povećana opskrba spomenutim proteinima bili vitalniji i mladolikiji te manje podložni raku u odnosu na ostale iz kontrolne grupe.

Isti postupak mogao bi se primijeniti i kod ljudi

“Promjene u očekivanom životnom vijeku uočene među miševima prilično su velike i vjerujemo da bi se isti postupak u dogledno vrijeme mogao primijeniti i kod ljudi”, rekao je za list Times of Israel voditelj istraživanja, prof. Haim Cohen sa Sveučilišta Bar-Ilan, koji je otkrio da kad bi ljudi primili istu količinu proteina SIRT6, njihov prosječni životni vijek mogao bi dosegnuti gotovo 120 godina, kazao je.

Njegov laboratorij radi na ovom izazovu i vjeruje da bi se on mogao pokazati uspješnim za dvije do tri godine.

U najnovijoj studiji, provedenoj u suradnji s međunarodno priznatim znanstvenicima, među kojima je i prof. Rafaela de Cabo iz američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo, uočen je velik napredak i u muških i u ženskih jedinki.

Ustanovljeno je da su muški glodavci živjeli 30 posto dulje u odnosu na one iz kontrolne skupine, a životni vijek ženki povećan je za 15 posto u odnosu na one iz kontrolne skupine.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.