Foto: Unsplash/Ilustracija

Evo zašto je na nebu zasjala aurora borealis: Moći će se vidjeti i večeras

Autor: I.G.

Velika solarna oluja nedavno je pogodila Zemlju, izazivajući pritom potencijalne poremećaje u radu satelita, elektroenergetskih mreža i telekomunikacijskih sustava. Svemirski centar za predviđanje vremena objavio je da je trenutna geomagnetska oluja klasificirana kao “ekstremna”, te dosiže razinu 5 od 5, što predstavlja prvi takav događaj od listopada 2003. godine.

Osim potencijalnih problemima, oluja je donijela spektakularan prikaz aurore borealis koji je bio vidljiv diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Očekivano, oluju su prethodile koronalne eksplozije (CME) – izbačaji plazme i magnetskih polja sa Sunca. Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) SAD-a najavljuje da se očekuju još snažnije geomagnetske oluje tijekom vikenda.

Solarna aktivnost varira u ciklusima od oko 11 godina, što uzrokuje promjene u učestalosti solarnih pojava poput solarnih bljeskova i CME-a. Solarni bljeskovi emitiraju velike količine elektromagnetske energije, što može poremetiti satelitsku komunikaciju i GPS, dok CME-i lansiraju električno nabijenu Sunčevu tvar i magnetsko polje prema Zemlji, što može izazvati probleme s električnim strujama i tehnologijom.

Foto: Pixabay

Bezopasan fenomen

Astronom Ante Radonić rekao je za 24sata da ju možemo očekivati i večeras. “Aurora borealis javlja se više puta godišnje, samo se teško može vidjeti, pogotovo ako je oblačno. Javlja se u jako laganim nijansama isprva, a onda se te boje pojačavaju, da bi se pred kraj opet rasplinule i nestale. Sunce je trenutno jako aktivno i stvara se geomagnetska bura, erupcije su to koje tjeraju električki nabijene čestice velikim brzinama od sunca. Tada se stvara aurora borealis. Očekujemo je i večeras i tijekom noći”, kaže Radonić.

Dodao je da se polarna svjetlost kod nas zadnji put mogla vidjeti u studenom prošle godine. Upozorio je da ova pojava može pridonijeti smetnjama u komunikaciji, odnosno poremetiti mreže, GPS, a u nekim dijelovima svijeta mogli bi, kaže, pregorjeti transformatori.

Iako ovi fenomeni ne predstavljaju izravnu prijetnju ljudima, mogu uzrokovati poremećaje u tehnološkim sustavima ako se Zemlja nađe na putanji CME-a, posebno ako je magnetizam CME-a usmjeren protivno Zemljinom magnetskom polju.
Infrastrukturni operateri, uključujući satelitske i telekomunikacijske operatore te operatore elektroenergetskih mreža, bili su unaprijed obaviješteni o oluji i surađuju kako bi se minimizirali mogući negativni utjecaji. Američka federalna administracija za avijaciju ne očekuje značajne probleme s nacionalnim sustavom zračnog prostora zbog oluje.

AR 3664: Giant Sunspot Group (APOD: 2024 May 11)
Image Credit & Copyright: Franco Fantasia & Guiseppe Conzo (Gruppo…

Posted by Astronomy Picture of the Day (APOD) on Friday 10 May 2024
 

Efekti oluje najizraženiji su na sjevernim i južnim geografskim širinama, dok će njezin opseg dalje ovisiti o snazi oluje. Fluktuirajuća magnetna polja povezana s geomagnetskim olujama mogu izazvati nestanke struje u dalekovodima i izložiti svemirske letjelice povećanim razinama radijacije.

Prognostičar svemirskog vremena Shawn Dahl kaže da su svi infrastrukturni operateri unaprijed o ovome obaviješteni te da su u koordinaciji sa satelitskim operaterima, telekomunikacijskim operaterima i ljudima koji se brinu za održavanje elektroenergetskih mreža.

Problemi s dalekovodima

Američka federalna administracija za avijaciju je navela da “ne očekuje nikakve značajne utjecaje na nacionalni sustav zračnog prostora zbog potencijalne geomagnetne oluje.”

Za razliku od solarnih baklji, koje do Zemlje stignu brzinom svjetlosti za oko osam minuta, koronalne eksplozije putuju sporije. Matthew Owens, profesor svemirske fizike na Sveučilištu u Readingu, rekao je za AFP da će se efekti ovoga uglavnom osjetiti na sjevernim i južnim geografskim širinama. Koliko će se proširiti dalje, ovisit će o konačnoj snazi oluje.

Teslino ‘oružje’ jako je uplašilo Amerikance, FBI je od straha povukao čudan potez

Fluktuirajuća magnetna polja povezana s utjecajem geomagnetnih oluja induciraju struju u dugim žicama, poput dalekovoda, što potencijalno može dovesti do nestanka struje. Riziku su izložene i svemirske letjelice zbog visokih razina radijacije, iako Zemljina atmosfera sprečava da to stigne do nas.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.