Robot Optimus Gen 2, Screenshot/Youtube

Elon Musk ima novog robota: ‘Pogledajte što sve može učiniti, radit će ono što mi ne želimo’

Autor: Zlatko Govedić

Američka automobilistička tvrtka Tesla u utorak je objavila demo video najnovijeg prototipa svog humanoidnog robota nazvanog “Optimus Gen 2“.

Više od godinu dana nakon prvog prikaza, tvrtka tvrdi da je postignut značajan tehnički napredak, a video pokazuje robota u različitim aktivnostima.

Iako tvrdi da je sve prikazano u stvarnom vremenu bez upotrebe CGI-ja, Tesla je svjesna potrebe za neovisnom potvrdom u stvarnom svijetu, s obzirom na nedavne AI manipulacije u marketinške svrhe.

Poboljšane značajke

Video prikazuje evoluciju Teslina humanoidnog robota, od prvog prototipa “Bumblebee” iz rujna 2022. do “Optimus Gen 1” iz ožujka 2023. godine.

Nakon uvodnih robota, predstavljen je Optimus Gen 2 s tekstom “Prosinac 2023.”

Robot izvodi različite zadatke, uključujući hodanje, čučanje, manipulaciju jajima i mahanje rukama.
(VIDEO) POGLED U BUDUĆNOST: Elon Musk predstavio robota Optimusa koji bi se uskoro mogao naći u vašem kućanstvu! Čak i nije toliko skup

Značajke robota Optimus Gen 2 uključuju Tesline dizajnirane aktuatore i senzore, povećanje brzine hodanja, senzore sile na stopalima, smanjenu masu, poboljšanu ravnotežu, brže ruke s taktičkim osjetilima na prstima te sposobnost rukovanja osjetljivim predmetima.
Važno je napomenuti da Optimus Gen 2 nije predviđen za proizvodnju ili prodaju, već kao prototip koji ukazuje na potencijal humanoidnih robota u budućnosti.

Elon Musk tvrdi da će takvi roboti moći zamijeniti ljude u zadacima koje ne žele obavljati, što demonstracijski video sugerira kao mogući cilj tvrtke.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.