Foto: Pexels

Ekosustav bi se mogao narušiti zbog invazije neugodnih meduza: ‘Mogu narasti do 30 metara’

Autor: F.F

Meduze bi mogle ugroziti arktički ekosustav dok se kreću prema Sjevernom polu. Zbog zagrijavanja oceana i otapanja morskog leda, mnoge vrste meduza migriraju prema Sjevernom polu, što bi moglo imati katastrofalne posljedice na arktički ekosustav.

Kako bi bolje razumjeli proces takozvane “želifikacije” Arktika, skupina znanstvenika analizirala je nekoliko podataka o osam različitih vrsta meduza. Na temelju tih podataka, modelirali su kako će se rasprostranjenost svake vrste mijenjati u drugoj polovici ovog stoljeća zbog klimatskih promjena.

“Postoje utjecaji na ekosustav koje teško možemo predvidjeti”, upozorava Charlotte Havermans iz Instituta Alfred Wegener u Njemačkoj, a prenosi Science Alert.

Foto: Pexels

Mogu narasti do 30 metara

Meduza lavlje grive, koja može imati pipke duge preko 30 metara, pokazuje najveći potencijal za širenje, gotovo utrostručujući svoj dosadašnji raspon. Ova vrsta može svojom veličinom direktno konkurirati ribama. Analize sugeriraju da se ovo širenje već počelo događati.

Havermans je istaknula fjordove u Svalbardu u Norveškoj, gdje su meduze nadmašile populaciju bakalara, što je negativno utjecalo na lokalno ribarstvo. “Meduze stvarno mogu preuzeti kontrolu, nakon čega gotovo da više nema ribe”, rekla je Havermans.

Znanstvenici izdali alarmantno upozorenje: ‘Ova sezona bit će izvanredna na nekoliko načina’
Posljednjih godina, sve veći broj meduza izazvao je zabrinutost zbog moguće “želifikacije” svjetskih oceana. Međutim, zbog nedostatka podataka, teško je utvrditi jasne trendove, tvrdi Havermans.

Christopher Lynam iz britanskog Centra za okoliš, ribarstvo i znanost o akvakulturi izjavio je da će učinak ovog širenja ovisiti o reakciji okolnih organizama. Dodatna konkurencija može biti štetna za neke vrste, ali za predatore poput morskih pasa, povećan broj meduza mogao bi značiti novi izvor hrane.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.