fbpx
Pixabay

EGIPATSKI KRALJEVI I KRALJICE SELE SE U NOVI DOM Evo gdje ih možete vidjeti

Autor: S.P.

Procesija pod nazivom “Zlatna povorka faraona” održat će se u subotu u Kairu.

U toj povorci prenijet će se mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica do svog novog počivališta Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije, otvorenog 2017. godine.

Ukrašeni u drevnom egipatskom stilu bit će poredani po starosti posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice koji će se nalaziti na odvojenim platformama. Posmrtni ostaci egipatskih kraljeva i kraljica desetljećima su bili u kairskom Egipatskom muzeju.

Krenut će ‘na put’ u zlatnim kočijama

“U Nacionalnom muzeju egipatske civilizacije bit će smješteni u ‘malo modernijim vitrinama'”, rekla je Salima Ikram, profesorica egiptologije na Američkom sveučilištu u Kairu.

Dodala je kako će kontrola temperature i vlažnosti tamo biti bolja nego u starom muzeju.
Faraoni i kraljice na put će u zlatnim kočijama, svatko u svojoj. Svaka će kočija imati amortizere kako bi što sigurnije prešla četrdesetak minuta dug put kroz Kairo.

U prvoj kočiji nalazit će se Sekenenre Tao II. zvan Hrabri, koji je vladao južnim Egiptom otprilike 1600 godina prije Krista dok će na začelju biti Ramzes IX., koji je vladao u 12. stoljeću prije Krista.

Ramzes II. i kraljica Hatšepsut također će biti u povorci.
Procesija će početi u 18 sati po mjesnom vremenu i imat će veliko osiguranje. Bit će popraćena glazbom i nastupima egipatskih umjetnika, a sve će uživo prenositi državna televizija.

Mumije izložene u obrazovne svrhe

Mumije su otkrivene nedaleko Luksora i to još od 1881. godine. Većina od 22 mumije bile su izložene od početka 20. stoljeća u Egipatskom muzeju na Trgu Tahriru. Od 1950-ih izložene su u maloj sobi, jedna pored druge, bez oznaka s objašnjenjima.

Prije selidbe mumije će biti stavljene u posebne kontejnere s dušikom, u uvjete slične onima u njihovim izložbenim vitrinama.

U novom domu bit će izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a u nekim slučajevima i kipa, u okruženju koje podsjeća na podzemne kraljevske grobnice. Izlošci će imati kratke oznake s biografijom vladara i u nekim slučajevima kopijama CT snimki.
“Mumije će prvi put biti izložene na lijep način, u obrazovne svrhe”, rekao je egiptolog Zahi Hawass.

No, njihov sablastan izgled desetljećima je odbijao mnoge posjetitelje pa tako i princezu Margaretu, sestru britanske kraljice Elizabete II.

“Nikada neću zaboraviti kada sam odveo Margaret u muzej”, istaknuo je Hawass, bivši ministar za antikvitete.

“U galeriji je bila mumija Ramzesa II… Zatvorila je oči i pobjegla, nije mogla podnijeti što je vidjela”.

Oživljene stare kletve?

Uskoro bi se u Egiptu trebao otvoriti još jedan muzej – Veliki egipatski muzej, nedaleko od piramida u Gizi. U njemu će se također nalaziti faraonske kolekcije, uključujući mumificirane ostatke Tutankamona.

Grobnica mladoga vladara koji je nakratko preuzeo prijestolje u 14. stoljeću prije Krista otkrivena je 1922., a skrivala je blago, uključujući zlato i bjelokost.

Tzv. “kletva faraona” aktualizirala se nakon što je grob otkopan 1922/23.

Glavni financijer britanskog iskapanja, lord Carnarvon, umro je od sepse nekoliko mjeseci nakon što je grob otvoren, a jedan od prvih posjetitelja umro je naglo nedugo potom.

Budući da se parada održava samo nekoliko dana nakon što se u Egiptu dogodilo nekoliko nesreća, neki su na društvenim medijima nagađali da je predstojeća selidba mumija oživjela stare kletve.

Nedavno je u Egiptu bila željeznička nesreća s mnogo mrtvih i ozlijeđenih. U Kairu se srušila zgrada, dok je na naslovnicama svjetskih medija dominirala sudbina golemog kontejnerskog broda MV Ever Given koji se nasukao u Sueskom kanalu blokirajući ga gotovo tjedan dana.

I Hawass i Ikram odbacuju bilo kakvu povezanost između povorke mumija i nedavnih događaja. “Znate da svi vole takve priče”, rekla je Ikram dodajući kako to sve”čini dramatičnijim”.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.