fbpx
model supernove unutar prstena plina izbačenog godinama prije / Bill Saxton / NRAO / AUI / NSF

DVOSTRUKI KOZMIČKI KANIBALIZAM: Astronomi prvi put zabilježili ekstremno rijedak svemirski fenomen!

Autor: Zlatko Govedić

Astronomi su prvi put našli čvrste dokaze o rijetkom dvostrukom kozmičkom kanibalizmu. Dok zvijezda guta kompaktno tijelo poput crne rupe ili neutronske zvijezde, to tijelo guta jezgru zvijezde, što je na koncu dovelo do eksplozije supernove koja je za sobom ostavila samo crnu rupu. Objekt se službeno naziva VT J121001+495647.

Prvi nagovještaji jezivog događaja potječu s Very Large Array (VLA), radijskog teleskopa koji se sastoji od 27 ogromnih paraboličnih antena (“tanjura”) u pustinji u okrugu Socorro (New Mexico, SAD). Tijekom snimanja noćnog neba 2017. godine, izljev radioenergije sjajan poput supernove pojavio se u patuljastoj galaktici udaljenoj oko 500 milijuna svjetlosnih godina.

“Mislili smo – Opa, ovo je zanimljivo!”, kaže Dillon Dong, astronom sa Caltecha.


On i njegovi kolege izvršili su daljnja promatranja galaktike teleskopima Keck u Zvjezdarnici Mauna Kea (Waimea, Havaji, SAD). Teleskopi su registrirali izbijanje materijala u svim smjerovima pri brzini od 3,2 milijuna km/h, što ukazuje na to da se eksplozija dogodila u prošlosti. Tim je potom u arhivskim podacima iz 2014. pronašao iznimno svijetao izvor X-zraka s japanskog teleskopa Monitor of All Sky X-ray Image (MAXI) koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Skupljajući podatke, Dong i njegovi kolege rekonstruirali su cijeli događaj:

U davnoj prošlosti nastao je binarni zvjezdani sustav (dvije zvijezde koje kruže jedna oko druge). Jedna je umrla u spektakularnoj eksploziji supernovi te je postala neutronska zvijezda ili crna rupa. Kako je gravitacija približavala dva objekta, mrtva je zvijezda zapravo ušla u vanjske slojeve svog većeg zvjezdanog brata.

Kompaktni se objekt stotinama godina spiralno okretao unutar tada još žive druge zvijezde, da bi se potom spustio do njezine jezgre i na koncu je pojeo. Za to vrijeme veća je zvijezda izbacila ogromne količine plina i prašine, tvoreći ljusku materijala oko dvojca.

Kako astronomi sada znaju za ovaj slučaj, očekuje se da će pronaći još primjera ove uistinu rijetke i čudne pojave.

rekonstrukcija nastanka objekta VT J121001+495647 / Bill Saxton / NRAO / AUI / NSF
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.