Wikimedia Commons

Dugoročna vremenska prognoza: Evo što Biblija kaže o predviđanju vremena

Autor: ZG/Dnevno.hr

Vremenske pojave, od tuče u drevnom Egiptu do bijesnih oluja na Galilejskom jezeru, opisane su u Bibliji.

Sveto pismo govori o vremenu, osobito u odnosu na Božja čuda na Zemlji, obično kada opadne vjera Izraelaca ili kada se Stvoriteljeve moći dovode u pitanje. Evo nekih primjera:

On kišom rosi po svem licu zemljinu i vodu šalje da nam polja natapa. (Job 5:10)

Oblake diže s kraja zemlje; stvara kiši munje, vjetar izvodi iz skrovišta njegovih. (Psalmi 135:7)

Dr. Hugh Sansom, meteorolog Kraljevskog meteorološkoga društva (Royal Meteorological Society, RMetS), istražio je opise vremenskih pojava u Bibliji za časopis Weather. Stručnjak za vremenske prognoze ispitao je kako se predstavljaju i opisuju događaji kao što su snažne oluje, suha razdoblja ljetne suše i jutarnja rosa.

“Novi zavjet često nas podsjeća na snagu molitve, a Isus nam sam kaže da ako tražimo nešto u njegovo ime, Bog će čuti i odgovoriti na naše molitve”, kaže Sansom i objašnjava:

“Vrijeme, kao i sve druge prirodne pojave, u rukama je Božjim i pod njegovom kontrolom Boga”.

No, što sve to znači za mogućnost prognoziranja vremenskih uvjeta na temelju Svetoga pisma? Prema dr. Sansomu, postoje vremena kada Bog može izravno intervenirati kako bi promijenio vrijeme oko nas zahvaljujući molitvi. No stručnjak za vrijeme rekao je da molitva nije svojevrsna “čarobna formula” koja obećava izravne rezultate od početka.

Međutim, u Bibliji zaista postoje primjeri koji bi nam mogli pomoći da prognoziramo vrijeme.

Uvečer govorite: “Bit će vedro, nebo se žari”, a ujutro: “Danas će nevrijeme, nebo se tamno zacrvenjelo”. (Matej 16:2,3)

Dr. Sansom je rekao: “Sve je previše lako, naravno, da skeptik odbaci sve incidente naizgled odgovorene molitve kao puke slučajnosti, a nemoguće je dokazati da molitva ima bilo kakav učinak, kao što je dokazivanje učinkovitosti vremena eksperimenti modifikacije. Međutim, sve što znam jest to da kada se molim, čini se da se događaju slučajnosti; kad se ne molim, ne događaju se”.

Autor:ZG/Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.