fbpx
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX/Ilustracija

DREVNA TAJNA MISTERIOZNOG PAŠKOG TROKUTA! ‘Nastao za vrijeme Velike kataklizme’: Kažu da u njemu nema života

Autor: Lucija Brailo

Formacija koja nije niti trokut, već nepravilni četverokut s jednim tupim kutem, fenomen je koji godinama golica maštu mnogih znatiželjnika, a upravo činjenica da mu nitko još nije sa sigurnošću uspio dokazati podrijetlo, kao niti način kako se Paški trokut uopće našao na Pagu, daje mu dozu tajnovitosti, a brojne teorije koje se godinama nižu, čine ga jednom od najmisterioznijih pojava u Hrvatskoj.

Smješten na 185 metara nadmorske visine, na brdu Tusto čelo na otoku Pagu, vrlo blizu Novalje, medijima ga je otkrio 9. svibnja 1999. godine hrvatski geodet Zdenko Grbavac, koji je prilikom mjerenja tla zapazio čudnovatu formaciju u krškom terenu, kasnije tvrdeći da ima dvije stranice od 32 metara, te jednu stranice od 22 metara te da je kamenje unutar trokuta naoko svjetlije od kamenja izvan trokuta.

Foto: Screenshot/YouTube

‘Žao mi je samo što nisam slikao rupe koje su ondje bile u tlu’

Odmah je o tome obavijestio HRT- Studio u Zadru čiji su novinari i snimatelji o Paškome trokutu napravili prilog i emitirali ga u Dnevniku.


Grbavac je sam prepričao kako je doživio ovo otkriće.

“Sa svojim sinom sam pošao obaviti posao na predjelu Komorovac kod Novalje jer smo dobili posao premjere zemljišta zbog gradnje kamenoloma. Kada smo došli tamo, na taj kamenjar, ugledali smo nešto čudno. Vidjeli smo na tlu, na kamenjaru otisak koji je bio drugačije, puno svjetlije boje od ostalog kamenjara u okolini i odmah sam pomislio da je to nešto neobično”, objasnio je.

Foto: Screenshot/YouTube

 

Potom je izmjerio sam to područje i utvrdio da se radilo o trokutu.

“Odmah sam pomislio, jer se prije dosta govorili o NLO-ima nad Pagom, da je to trag spuštanja NLO-a . Žao mi je samo što nisam slikao rupe koje su ondje bile u tlu. Ja sam uguravao mjernik u te rupe i one su bile duboke oko trideset centimetara, pa se činilo kao da je u tim rupama bilo nešto što je pridržavalo ono što se nalazilo na kamenjaru. Ja imam tu skicu, to je površine oko 500 metara četvornih i lijepo se vidi oblik trokuta”, rekao je Grbavac.

Foto: Digital Novalja©VisitNovalja

Ogromno zanimanje ufologa

I dok jedni smatraju da je Paški trokut prirodni fenomen koji je nastao djelovanjem mora, vjetra i drugih meteoroloških utjecaja kroz dugi niz godina, drugi vjeruju da je on djelo izvanzemljaskih sila.
Međutim, činjenica jest da je otkriće Paškog trokuta izazvalo ogromno zanimanje hrvatskih ufologa, a mjesto je u posljednjih 23 godine navodno posjetilo više od milijun radoznalih glava. Osobito su se posjeti mjestu povećali nakon reportaža o misterioznim svjetlima koja su se navodno pojavljivala u to vrijeme.

No, s povećanjem popularnosti, došlo je i do devastacije jer su mnogi posjetitelji uzimali kamenje sa sobom, zbog glasina o njegovim natprirodnim moćima i navodnoj ljekovitosti. Zbog toga su na nekim mjestima sada rupe, pa je grad Novalja 2000. godine ogradio područje.
‘Kamenje iz trokuta izloženo ultraljubičastom svjetlu isijava crvenu boju’

Iako je trokut vidljiv iz zraka, nalazi se na slabo prometnom mjestu – otprilike pola sata pješice od prve ceste – zbog čega je godinama bio neistražen. Unutar ovoga trokuta pronađeno je kamenje koje je izazvalo pozornost brojnih geologa, ali i ufologa.

Foto: Screenshot/YouTube

 

“Kamenje unutar trokuta okruglog je i valjkastog oblika što ukazuje na njegovu obradu. Dodatno, nakon izlaganja kamenja unutar trokuta ultraljubičastim zrakama isijava crvenu boju što upućuje da je termički obrađen, po nekim teorijama, prije 12,000 godina. Kamenje takvu boju isijava nakon izloženosti ekstremnim temperaturama kao primjerice kod vulkanskih aktivnosti kojih na Pagu nikad nije bilo”, stoji na turističkim stranicama grada Novalje.

U svojoj knjizi ‘Paški Venture Star’ geolog iz Zagreba, Stjepan Zvonarić iznio je pretpostavku kako je Paški trokut trag spuštanja svemirske letjelice. Ta se letjelica, prema Zvonariću, spustila u vrijeme neolitika, prije 12 000 godina.

Foto: Screenshot/YouTube/Balkan UFO

Velika kataklizma

S druge strane, to kamenje iz Paškog trokuta je nakon izlaganja ultraljubičastom svjetlu isijavalo crveno. Isijavanje crvene boje za geologe nije nepoznata stvar. Kamenje takvu boju isijava ako je bilo izloženo jakim termičkim djelovanjima kakva su primjerice prisutna u vulkanima. No, što je moglo termički djelovati na kamenje pronađeno unutar Paškog trokuta?

Iako se geolozi slažu kako na području otoka Paga prije 12 000 godina, ali niti kasnije, nije bilo vulkanskih aktivnosti, geološka su istraživanja pokazala kako je baš prije 12 000 godina kamenje u Paškome trokutu poprimilo svojstva drugačija nego što ih ima okolno kamenje.

Foto: Digital Novalja©VisitNovalja

 

Stupanj isijavanja crvenog je tijekom vremena nestao do razine ispod 50 posto. Crveno isijava onaj dio kamenja koji je okrenut tlu, dok gornji slojevi, izloženi atmosferskom djelovanju, ne isijavaju crveno. Po stupnju isijavanja, geolozi su izračunali kako je termičko djelovanje moralo biti prisutno prije 12.000 godina, u vrijeme Velike kataklizme, odnosno Velikog potopa.

‘Kupači na Pagu mogu lako pronaći meteorski oksid’

U «Zadarskom listu» broj 921 od 27. travnja 2001. godine, objavljena je reportaža pod naslovom ‘Na Paškom trokutu pronađena krhotina meteorita koji je razorio Atlantidu’.

Sugovornik u toj reportaži je geolog Stjepan Zvonarić koji, među ostalim, iznosi:

“Riječ je ovdje o kometu koji se raspao iznad područja istočne obale Amerike, na Atlantskoj obali Sjeverne i Južne Karoline. O onome kometu o kojem u obliku asteroida govori Otto Muck u vezi propasti Atlantide. Stvar je u tome što se taj ogromni komet tako raspršio, a po mom sudu radi se o jednom obliku meteorskog oksida kojeg nalazimo u Paškom zaljevu. Kupači ga mogu lako naći i to u obliku limonitnih konkrecija koje su fluidne, odnosno tečne strukture što je neobično za takve uzorke s drugih kopnenih područja, dok se u Paškom zaljevu u obilju nalazi”, ispričao je Zvonarić u reportaži.

Foto: Screenshot/YouTube

 

Dodao je kako je riječ o limonitnim konkrecijama, a limonit je željezni mineral.

“Jedan takav fragment nađen je zabijen u vapnenac na Paškome trokutu. To je krhotina meteorita koji ide velikom brzinom i može se zabiti u vapnenac”, naveo je.

Brojne teorije

Za ufologe, paški trokut je otisak svemirskog broda, neki pak pretpostavljaju kako je to zapravo simbol koji upućuje prema zvijezdi Sirius, dok su vjernici vrlo brzo Paški trokut protumačili kao znak Svetog Trojstva. Bilo je i teorija da je služio kao svetište za vrijeme neolitika, pa da je zapravo preslika zviježđa Cefej, međutim, jedino što je sigurno je da bi sve teorije o ovom misterioznom mjestu bilo teško i nabrojati.

No, među ufolozima, ali i alternativnim istražiteljima prošlosti sve je manje sumnji u to da je Paški trokut ostatak nečega što dokazuje da je na prostoru Sjeverne Dalmacije i Kvarnera u vrijeme koje je prethodilo Velikoj kataklizmi postojala visokorazvijena civilizacija.

Foto: Digital Novalja©VisitNovalja

U Trokutu nema života?

Istraživanje Paškog trokuta, kao i šireg područja Tustog čela i brda Komorovac započelo je u ljeto 1999. godine i nije prestalo. Ufolozi, naime, na tom prostoru nailaze na brojne zanimljivosti koje intrigiraju, potiču maštu, ali i daju razloge novim razmišljanjima o onome što je na tom području, u drevno doba čovjekove prošlosti, doista napravljeno.

Još jedna tajnovitost ovog mjesta, a koju su posjetitelji primijetili je što u Paškom trokutu nema nikakvog znaka života, nijedne travke, nijedne životinje, kukca, muhe, pčele i slično. To je neke ufologe i alternativne istražitelje prošlosti navelo na pomisao kako se i ispod površine Paškog trokuta nalazi nešto što bi moglo biti zanimljivo.

Foto: Screenshot/YouTube

Drevna tajna

Područje Paškog trokuta je zaštićeno, a u blizini trokuta prostire se planinarska staza duga 1,8 kilometara s oznakama, međutim, teren je zahtjevan pa je potrebna čvrsta obuća i prikladna oprema za posjet ovom misterioznom mjestu.

Iako nijedna od teorija nastanka nije dokazana, ono što je jasno jest činjenica da je taj otisak u otočnom kamenjaru, star 12.000 godina morao nekako nastati, odnosno da se ne radi ni o kakvom prirodnom fenomenu koji je nastao slučajnim geološkim ili tektonskim djelovanjem.

Međutim, u posljednje 23 godine, otkad je Paški trokut otkriven, ovo mjesto je bitno promijenilo svoj izgled. Tisuće posjetitelja ostavilo je traga, odnosno, bolje rečeno, oduzelo tragove koji su se prije puno jasnije vidjeli. Vlasti Novalje su pokušale zaštititi lokaciju, no to je vrlo teško izvedivo, s obzirom na njezinu izoliranost, nepristupačnost te činjenicu da ju može posjetiti bilo tko.

Tako su posjetitelji kopali rupe, odnosili kamenje, a na jednoj ‘stranici trokuta’ netko je izgradio čak i malo svetište posvećeno Gospi.

Foto: Screenshot/YouTube

 

Bilo kako bilo, jedno je sigurno – Paški trokut je anomalija koja još uvijek nema znanstveno objašnjenje te koja na Tustom čelu stoji već 12 000 godina i još uvijek čeka da netko otkrije njegovu drevnu tajnu.

Autor:Lucija Brailo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.