fbpx
Foto: Unsplash/Ilustracija

DRAMATIČNO UPOZORENJE: ‘OCEANI POČINJU GUBITI PAMĆENJE!’ To će uvelike otežati ljudima neke stvari koje smatramo uobičajenima, a utjecat će i na životinje

Autor: L.B.

Oceani koji nas okružuju se mijenjaju. Kako se naša klima mijenja, i svjetske vode se također mijenjaju, a abnormalnosti su očite ne samo u temperaturi oceana, već i u njegovoj strukturi, strujama, pa čak i njegovoj boji.

Kako se ove promjene manifestiraju, inače stabilno okruženje oceana postaje sve nepredvidljivije i neuobičajenije, a na neki način fenomen je sličan tome da ocean gubi pamćenje, sugeriraju znanstvenici.

“Oceansko pamćenje, postojanost oceanskih uvjeta, glavni je izvor predvidljivosti u klimatskom sustavu izvan vremenskih skala”, objašnjavaju istraživači u novom radu koji je vodio prvi autor i klimatski istraživač Hui Shi s Instituta Farallon u Petalumi u Kaliforniji, piše Science Alert.


‘Pamćenje oceana će opadati u većem dijelu svijeta’

“Pokazujemo da će pamćenje oceana, mjereno postojanošću anomalija temperature morske površine iz godine u godinu, i predviđamo da će u nadolazećim desetljećima stalno opadati u većem dijelu svijeta.”

Pixabay

U istraživanju je tim proučavao temperature površine mora (SST) u plitkom gornjem sloju oceana, nazvanom mješoviti sloj gornjeg oceana (MLD).

Unatoč relativnoj plitkosti MLD-a – koja se proteže samo do dubine od oko 50 metara dolje od površine oceana – ovaj gornji sloj mora pokazuje dosta postojanosti tijekom vremena u smislu toplinske inercije, posebno u usporedbi s varijacijama koje se vide u atmosferi iznad.

Gornji dio oceana postaje osjetljiviji

U budućnosti, međutim, modeliranje sugerira da će se ovaj učinak ‘pamćenja’ toplinske inercije u gornjem dijelu oceana globalno smanjiti tijekom ostatka stoljeća, s dramatično većim varijacijama u temperaturi predviđenima tijekom narednih desetljeća.

“Ovaj smo fenomen otkrili ispitujući sličnost temperature površine oceana iz godine u godinu kao jednostavnu metriku za pamćenje oceana”, objašnjava Hui.

Prema istraživačima, efekti plićaka u MLD-u dovest će do veće razine miješanja vode u gornjem dijelu oceana, učinkovito razrjeđujući gornji sloj.
Očekuje se da će to smanjiti sposobnost oceana za toplinsku inerciju, čineći gornji dio oceana osjetljivijim na slučajne temperaturne anomalije.

Posljedice po životinje i prognozu vremena

Nejasno je što to znači za morske divlje životinje, ali istraživači napominju da su “vjerojatni posljedični utjecaji na populacije”, iako se očekuje da će neke vrste proći bolje od drugih u smislu prilagodbe.

S druge strane, očekuje se da će pad memorije oceana znatno otežati znanstvenicima predviđanje nadolazeće oceanske dinamike, smanjujući pouzdano vrijeme za sve vrste predviđanja vezanih uz SST.
Foto; Unsplash/Ilustracija

To će ometati našu sposobnost da prognoziramo monsune, morske toplinske valove (MHW) i razdoblja ekstremnih vremenskih prilika, između ostalog.

Ekstremno vrijeme sve češće u budućnosti

Kako se predviđa da će ekstremno vrijeme postati sve češće u budućnosti, naša potreba za točnim predviđanjem mjerenja za stvari poput temperature oceana, razine oborina i atmosferskih anomalija postaje samo važnija – ali ako ocean izgubi pamćenje, riskiramo da krenemo u suprotnom smjeru , kažu istraživači.

“Projicirani pad pamćenja oceana vjerojatno će ometati napore predviđanja oceana smanjujući vrijeme u kojem su SST prognoze, uključujući one za MHW, vješte”, pišu autori.

“Buduće pliće MLD uzrokovano zagrijavanjem također može promijeniti statistiku temperaturnih ekstrema… što će u kombinaciji sa skraćenim vremenom za predviđanje stanja površine oceana na temelju postojanosti predstavljati izazove za upravljanje ekosustavom i pripremu za morske opasnosti.”

Nalazi su objavljeni u Science Advances.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.