Ilustracija

DRAMATIČNO UPOZORENJE: Dok razina oceana raste, ova ogromna vodena površina rapidno se isušuje!

Autor: Zlatko Govedić

Dok su mnoge države zabrinute zbog porasta razine mora, više od sto milijuna ljudi koji žive u prikaspijskoj regiji suočavaju se sa suprotnim problemom – drastičnim padom razine Kaspijskog jezera, upozoravaju njemački znanstvenici sa Sveučilišta u Gießenu i Sveučilišta u Bremenu.

Riječ je o najvećem jezeru na svijetu površine 371 tisuće četvornih kilometara. Međutim, svake godine postaje sve manje. Od devedesetih godina, razina Kaspijskog jezera opada za nekoliko centimetara godišnje.

Prema toj studiji, do 2100. godine razina će biti za 9 do 18 metara niža od današnje, a površina će se smanjiti za 23 do 34 posto, što će prouzrokovati brojne probleme u ekologiji, ekonomiji i političkoj stabilnosti regije.

Proces pada razine povezan je s općim povećanjem suše na području Sredozemlja i središnje Azije.

Autori navode i moguće probleme. Gubitak vode mogao bi utjecati na jedinstvene ekosustave i njihove ptice selice, beluge i kaspijske foke, koje odgajaju svoje mladunce na ledu na sjeveru Kaspijskog jezera.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.