Foto: Guliver

DOSJEI PRINCA FILIPA! Britanci pozivaju kralja da objavi dokumente o NLO-ima koje je godinama prikupljao njegov otac

Autor: Zlatko Govedić

Sve do 2009., Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) aktivno je istraživalo fenomen NLO-a, ali nisu samo vladini dužnosnici bili zainteresirani za temu.

Suprug pokojne kraljice Elizabete II., princ Filip, koji je preminuo 2021. u dobi od 99 godina, bio je poprilično fasciniran tom temom.

Princ se navodno prvi put zainteresirao za NLO-e nakon što je njegov ujak, Lord Mountbatten, napisao službeno izvješće o čudnom objektu koji je sletio na njegovo imanje u Romseyu, (Hampshire, Engleska, UK) davne 1955. godine.

U njemu je opisao kako je svjedočio letjelici u obliku tanjura koja je lebdjela tik iznad tla prije nego što se neobičan čovjek u kombinezonu i kacigi spustio na zemlju. Tada ga je “nevidljiva sila srušila s bicikla i nabila na tlo”.

Izvješće je javno objavljeno tek nakon Mountbattenove smrti 1979. godine.

Kako bi bio u tijeku s tom temom, princ je Filip navodno održavao pretplatu na časopis Flying Saucer Review te je čak pregledavao i vojna izvješća o tom fenomenu.

Među knjigama koje je posjedovao o NLO-ima bila je i The Halt Perspective, koja detaljno opisuje iskustva pukovnika Charlesa Halta. On je bio jedan od glavnih svjedoka tijekom zloglasnog incidenta u šumi Rendlesham 1980., koji se često opisuje kao “britanski Roswell”.




Navodno je Filipov tajnik čak pisao suautoru knjige – umirovljenom detektivu iz West Midlandsa Johnu Hansonu – kako bi izrazio prinčevo zanimanje da je pročita.

Također se smatralo da je posjedovao primjerak knjige Haunted Skies: The Encyclopedia of British NLOs.

Tijekom godina, navodno je izgradio popriličnu arhivu dokumenata, zapisa i istraživačkog materijala koji se odnosi na fenomen, ali ništa od toga nikada nije ugledalo svjetlo dana za vrijeme kraljičine vladavine.




“Ovo je vrlo osjetljivo. Dakle, imate kraljičinog muža koji istražuje NLO-e. Da se ta vijest pročula u ono vrijeme, izazvala bi senzaciju”, rekao je istražitelj NLO-a Nick Pope za History TV.

Nakon kraljičine smrti, međutim, mnogi su Britanci pozvali vlasti da objave dosjee princa Filipa.

U konačnici, odluku će donijeti kralj Karlo III.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.