Molekularno kloniranje // Wikipedia

DOLAZI ERA GMO DJECE: Modifikacija ljudskih gena skora je budućnost

Autor: R.M.

Jesu li moral i etika na strani genetske modifikacije čovjeka pitanja su koja će vrlo skoro morati pronaći filozofski odgovor. Iako trenutne konvencije zabranjuju ovakva istraživanja, medicina će maknuti stigmu s ideje.

Baš kao što je dr. Mengele tijekom nacističke ere potpunim uklanjanjem pravila patentirao brojne medicinske tehnike, tako se zdravlje i danas sve češće koristi kao mogući motiv za genetsku modifikaciju čovjeka. Velika Britanija mogla bi pokrenuti trendove, s obzirom na to da nude eksperimentiranje ali samo pod određenim uvjetima. Sama medijska objava izazvala je velike reakcije, naročito u religijskim krugovima. Kako je u Britaniji prilično jak i eugenički pokret, nesumnjivo će neki elementi biti provedeni.

Direktor Human Genetics Alert David King smatra da je ovo samo varijacija na temu davno predviđenih procesa. “Sramota, pa interne zabrane za eugeniku i genetski inženjering postoje već 30 godina. Znanstvenici sad misle da mogu bolje, iako nema potvrđenih medicinskih benefita. Britanci ne žele ni GMO hranu, mislite li da žele GMO bebe?” Nuffield Bioethics smatra drugačije i njihovo istraživanje navodi kako u najmanju ruku položaj društva neće postati nepovoljniji – po njima GMO eksperimenti mogu napraviti ili ništa ili pozitivne efekte. S tim da se zalažu i za javnu debatu.

Trenutni problem u istraživanju je rezanje gena koji uzrokuju bolesti. Naime, nije poznato što će se lančano dogoditi s ostalim genima koje se nehotice odreže ili što uklanjanje jednog gena čini na skupinu. Na koncu bi borba protiv kancerogenih gena mogla i ostale gene učiniti kancerogenima. No isto tako, možda tehnologija dovede do situacija gdje će se uklonjene defektne gene mijenjati istovjetnima i ispravnima. Tada bi teoretski čak i starost mogla postati savladana bolest. Hoće li na kraju genetska modifikacija ispasti eugenika ostaje na vlastima.

Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.