Tommy, najviši vol na svijetu, Foto: Guinnessova knjiga rekorda

Divovsko govedo ušlo u Guinnessovu knjigu rekorda: Njegove su dimenzije impresivne

Autor: Zlatko Govedić

Tommy, 13-godišnji vol pasmine smeđe govedo (Brown Swiss) iz grada Cheshirea (Massachusetts, SAD), nedavno je proglašen najvišim živućim volom na svijetu.

Visok je impresivnih 1,87 m.


Vol živi s obitelji Balawender na njihovoj farmi od kada je imao samo jedan dan, nakon što su ga kupili za otprilike 10 dolara (9,40 eura).

Danas se može reći da vrijedi puno više, ali Balawenderi ga više vide kao člana obitelji nego kao imovinu, pa ne razmatraju njegovu prodaju.

(VIDEO) Jonathan je najstarija kornjača na svijetu koja je ikada živjela! Rodio se kada je kraljica Viktorija još bila djevojka!

Ima više od tone

Smeđa goveda općenito imaju velika tijela za muzne krave, ali smatraju se srednje velikom pasminom, što Tommyja čini nešto poput prirodnog fenomena.

Tipična krava pasmine smeđe govedo ima masu od 590 do 635 kg, dok bikovi mogu doseći 907 kg.

Tommy ima masu 1360 kg, što ga čini veoma teškim, čak i za druge pasmine.
Balawenderi nikada nisu očekivali da će jednog dana ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Nježni div

Unatoč svojoj impresivnoj veličini, Tommy je nježan div s mirnim i miroljubivim karakterom, što je donekle objašnjeno činjenicom da je u pitanju vol (kastrirani bik). Bikovi mogu biti iznimno opasni i teško ih je kontrolirati.

Dnevno jede 13,6 kg suhe hrane, više od 34 kg sijena te popije od 132 do 151 l vode.

Naročito voli jabuke, a njegov vlasnik troši pravo bogatstvo na lokalnoj tržnici samo kako bi ga usrećio.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.